Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Топ 5 на най-популярните женски парфюми на всички времена

Топ 5 на най-популярните женски парфюми на всички времена

 

Shalimar – Guerlain

 

1. Chanel No. 5 – Chanel

 

Няма друг парфюм, който да е достигнал емблематичния статус на Chanel No. 5.

 

chanel5

 

Коко Шанел иска „женски парфюм с аромат на жена“ и Chanel No. 5 наистина е точно това.

 

За рождена дата на Chanel No. 5 се счита 5 май 1921 година. Създаден е от руско-френския парфюмер Ернест Бо. Той представя на Коко Шанел девет аромата, разделени в две серии – от 1 до 5 и от 20 до 24.  Коко Шанел избира флакона с номер 5.

 

„Ще представя новата си модна колекция на 5 май, петия месец в годината. Тогава ще представя и парфюм номер 5. Нека този номер му носи късмет!“

 

Числото 5 е било любимо за Коко Шанел още в годините, когато е била в сиропиталище като дете. Лансира парфюма на 5.5.1921 година.

 

 

N5_Holiday_collection

 

 

Когато парфюмът бил готов, Коко Шанел не го пуснала веднага в продажба. Първо поканила на вечеря свои приятели в луксозен ресторант и ги пръснала с новия аромат.  Също така подарила на подбрани клиенти от елитните кръгове на обществото флакони от парфюма. Новината за него бързо се разпространила от уста на уста. Оформил се таен клуб на почитателите на Chanel No. 5. Когато го пуснала в продажба, веднага имало много клиенти.

 

 

 

Историята на Chanel No. 5 е белязана с многобройни първи места в парфюмерийната индустрия, а той се превръща в оръжие на съблазън.

 

2. Joy – Jean Patou

 

Joy_Jean_Patou

 

Това е парфюм с дълга история. Създаден е от Анри Алмера за френския моделиер Жан Пату в годините на Голямата депресия. Наречен е Joy („Радост“). През 1930 г. Пату изпраща парфюми на своите 250 най-добри клиенти в САЩ.

 

 

Joy e един от най-популярните и успешни аромати в света и в наши дни.

 

3. Shalimar – Guerlain

 

Shalimar

 

Това е първият парфюм с ориенталски аромат. Създаден е през 1925 година. Вдъхновен е от любовта между принцеса Мумтаз Махал („Възвишената в двореца“) и съпруга й – Шах Джахан („Господар на света“), 5-ят император от династията на Великите моголи. В нейна чест той построява за нея великолепните градини Shalimar и Тадж Махал, една от най-красивите сгради, символизираща вечната любов.

 

 

Shalimar на санскрит означава „храм на любовта“.

 

Този парфюм е символ на вечната любов.

 

4. Opium – Yves Saint Laurent

 

Opium

 

 

Opium е парфюм с ориенталски аромат. Лансиран е през 1977 година. Разработен е от двама парфюмери Жан Луиз-Сюзак и Жан Амик.

 

 

Група китайски американци се противопоставят на името и създават комитет с искане то да се промени. Това обаче се отразява положително на продажбите на парфюма и бързо става сред най-продаваните.

 

5. L’Air Du Temps – Nina Ricci

 

airdutemps nina ricci

 

Този женствен аромат е лансиран през 1948 година. Робърт Ричи, синът на Нина Ричи, иска да разшири дейността на модната марка и в парфюмерийния бизнес.

 

 

Така се ражда L’Air Du Temps – парфюм, който се нарежда до имена като Chanel No. 5, Shalimar и Joy.

 

Класацията е изготвена от сайта The Richest.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.