Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Топ 5 забележителности в Атина, които задължително трябва да посетите

Топ 5 забележителности в Атина, които задължително трябва да посетите

Пътеписи от Гърция

partenona

 

Посещението в Атина на туристите може би винаги започва от най-важната забележителност – Акропола. В топ три влизат още Националният археологически музей и Древната Агора. След построяването на Новия музей на Акропола той също става сред задължителните спирка, а петата много често е на аристократичния площад „Синтагма“ до Парламента, за да се наблюдава смяната на караула при войниците, които са облечени в народни носии.

Топ 5 на задължителните спирки в Атина 

 

atina teatur irod

 

Това са моите предложения за задължителни спирки в гръцката столица. Те са подходящи за туристи, които се интересуват от история, култура и традиции. Също така ги препоръчвам и за семейства с деца, които обичат да посещават важни исторически забележителности и музеи.

 

1. Атинският Акропол

akropola 2

 

Това е шедьовърът, заради който туристите не спират да идват в гръцката столица. Той стои величествен над Атина и напомня за Златния век на града. Много градове имат свои акрополи, но всички свързваме това име преди всичко с атинския. Сградите, които се виждат сега, са строени основно през V в. пр.н.е. по време на управлението на Перикъл. Няколко са най-важните: Партенона, Пропилеите, Ерехтейона, храма на Атина Нике и др. Когато се качвате към Акропола от южната част, ще минете покрай Театъра на Дионис и Театъра на Ирод Атически.

 

2. Новият музей на Акропола

 

nov muzei akropol

С този нов музей атиняните определено се гордеят. Открит е през юни 2009 година. Общата му площ е 25 000 кв. м. След като разгледате Акропола, трябва задължително да отделите време и за музея. В него има изключително ценни експонати. Най-много туристи се събират около женските колони от Ерехтейона. Друга голяма атракция е Лего моделът на Акропола. В Новия музей на Акропола има приятно кафене и ресторант, а също и голяма тераса с маси и чадъри и прекрасна гледка към Акропола. Книжарниците в музея са богати и с хубава литература по темата.

 

3. Древната Агора

 

drevna agora

 

От северната страна на Акропола се намира Древната Агора – някогашният пазар. Има две важни сгради, на които трябва да обърнете внимание – Аталовата колонада и Храма на Хефест. Аталовата колонада е реставрирана напълно в предишния си вид. Така ще добиете представа как е изглеждала една древна сграда. Храмът на Хефест напомня на Партенона, но е по-стар, а така също и по-добре запазен. Дълги векове е бил използван като църква. От него има чудна гледка към Акропола.

 

4. Националният археологически музей

atina nam 2

 

Този музей е наричан „Атинският Лувър“. Не е близо до Акропола, но с метрото можете да стигнете до сравнително близка станция и после да повървите още малко – може би около 8-10 минути. Заслужава си да отделите време за него. Тук ви очаква известната златна „Маска на Агамемнон“, открита от немския археолог ентусиаст Шлиман. Ще видите и първия „аналогов компютър“, а така също и изключителни скулптури и други ценни експонати.

 

5. Смяната на караула на площад Синтагма

greek karaul atina 1

 

Това е атракция, която събира много туристи на площад „Синтагма“ до Парламента и Гроба на незнайния воин. На кръгъл час се сменя караулът. Войниците изпълняват сложни и интересни движения. Облечени са в красиви народни носии – червена шапка, червен елек (през лятото) или тъмна туника (през зимата), бяла поличка, тесни бели панталони, червени дървени обувки с големи помпони.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Какво задължително трябва да видите в „Атинския Лувър“? >>

Да надникнем в реставрираната напълно Аталова колонада  >>

Как Храмът на Хефест в Атина е оцелял до наши дни? >>

Историята на златната „маска на Агамемнон“ >>

„Милионер си търси добра съпруга“ >>

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".