Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Вкусно » Торта Гараш е създадена в луксозен хотел в Русе през 19 век

Торта Гараш е създадена в луксозен хотел в Русе през 19 век

Ценно е да знаеш!

 

torta garash risuvana

 

В луксозен хотел в центъра на Русе през 80-те години на 19 век е създадена най-известната и най-изисканата българска торта „Гараш“. Дело е на австроунгареца Коста Гараш, който усъвършенства таланта и уменията си във Виена и най-вероятно е вдъхновен от прочутата торта „Сахер“.

 

Гранд хотел „Ислях хане“ в Русчук се смята за родното място на торта „Гараш“.

 

Гранд хотел "Ислях хане"

Гранд хотел „Ислях хане“ (оцветена снимка)

 

Хотелът отваря врати през 60-те години на 19 век по време на реформаторското управление на Мидхат паша. В него се провеждат балове и се гледат театрални постановки, сред които и комедията „Криворазбрана цивилизация“ на Добри Войников.

 

Известие за театрално представление "Криворазбрана цивилизация" - 1871 г.

Известие за театрално представление „Криворазбрана цивилизация“ – 1871 г. (оцветена снимка)

 

Сладкарят Коста Гараш намира идеалното място да покаже таланта си. През 80-те години на 19 век е съдържател на луксозния гранд хотел, на който вече 20 години се носи славата. В хотела са отсядали полският писател Хенри Сенкевич, английският драматичен актьор и режисьор Хенри Ървинг, князе, дипломати, пътешественици и гости от Европа и Далечния Изток.

 

Улицата, където се е намирал гранд хотел "Ислях хане"

Улицата, където се е намирал гранд хотел „Ислях хане“ (оцветена снимка)

 

За „Ислях хане“ разказва и „Балканският Колумб“ – Феликс Каниц, австроунгарски учен и пътешественик. Той описва обстановката.

 

Ресторантът на гранд хотел "Ислях хане" в Русе

Ресторантът на гранд хотел „Ислях хане“ в Русе (оцветена снимка)

 

На първия етаж е имало голяма зала, в която през зимата са се организирали балове. На партера е била трапезарията на хотела. Там са били поставени маси, сложени за табъл д’от (table d’hote) – обслужване на голяма обща маса, а така също “а ла карт” и бюфет с унгарски и френски вина. От трапезарията се излизало в добре поддържаната градина, от която се разкривала гледка към Дунава и румънския бряг.

 

Градината на гранд хотел "Ислях хане"

Градината на гранд хотел „Ислях хане“ (оцветена снимка)

 

След избирането на Александър Батенберг за български княз, той пристига в Русе, а в хотел „Ислях хане“ е даден бал в негова чест. Негова местна преводачка е русенката Екатерина, бъдещата съпруга на българския министър председател Петко Каравелов. Тя е завършила наскоро в Москва, където е живяла в дома на руски аристократи, а вече е млада учителка в русенската Мъжка гимназия. Говори се, че на този бал Александър Батенберг е танцувал с Екатерина Каравелова.

 

Младата Екатерина Каравелова

Младата Екатерина Каравелова (оцветена снимка)

 

Александър Батенберг посещава после хотела многократно. В него се среща с шведския крал Оскар Втори, със сръбския Милан Обренович, с румънския крал Карол Първи. Тъй както виенският сладкар Франц Захер изобретява великолепната торта Сахер (Захер) за високопоставени гости по нареждане на външния министър на Австрия, така се предполага, че и Коста Гараш подготвя своята торта в чест на Александър Батенберг или по повод на посещенията на някои от коронованите му гости.

 

Княз Александър Батенберг

Княз Александър Батенберг (оцветена снимка)

 

Торта „Гараш“ е интересна. В оригиналната рецепта няма брашно. Но има много орехи, които се срещат често по поречието на Дунава и са изключително вкусни. Блатовете са тънки и са пет на брой. Между тях има шоколадов пълнеж, а отгоре отново има шоколад.

 

torta garash risuvana 2

 

Блатовете на торта „Гараш“ се правят от яйца, орехи и захар. За пълнежа са необходими сметана (според някои източни масло или както в Русе се нарича „бутер“), захар и черен шоколад. Шоколадовият ганаш е от черен шоколад и олио. Украсата е с натрошени орехи. С тях се очертава широк кръг в края на горната част на тортата. Често се среща и вариант със зелени кокосови стърготини, а понякога и с шамфъстък.

 

torta garash 3 risuvana

 

Коста Гараш поема управлението на „Ислях хане“ веднага щом пристига в Русе. Преди това хотелът е управляван от известната еврейска русенска фамилия Вентура. Коста Гараш ръководи хотела заедно със своята снаха Терезия Гараш, съпруга на брат му Йохан (Иван) Гараш, който пък отваря пекарна. Коста се жени за сръбкинята Елена през 1894 г. Тогава е на 35 години. В началото на новия 20 век семейството на Коста и Елена Гараш се премества в българската столица София. Той започва да работи в известния гранд хотел „Панах“, в който е имало първокласна сладкарница, кафене и ресторант. След като собственикът Иван Панах фалира, Гараш поема управлението на заведението. Името Гараш е символ на качество и престиж. Елена Гараш умира през 1912 г., а Коста Гараш – през 1917 г. И двамата са погребани в Русе. В наши дни и двата известни някога хотела, свързали името си с Гараш, вече не съществуват. Хотел „Панах“ се е намирал на прочутата улица „Търговска“ в центъра на София, където сега е Ларгото и сградите на Министерския съвет и Президентството, а хотел „Ислях хане“ е съборен преди няколко години.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Историческият „Ислях хане“ в Русе – първият изискан европейски гранд хотел по българските земи

Политикът Петко Каравелов три пъти предлагал брак на русенката Екатерина

Историята на един богат русенски родолюбец, наследниците му и неговата красива Виенска къща

Русенски архитектурен шедьовър е пресъздаден с Лего

Свирил ли е Ференц Лист в Русе?

Ханс Кристиян Андерсен пътешества край Русе и други български градове през 1841 г.

Сър Артър Евънс – един истински Индиана Джоунс броди из Русе през 1872 г. и улавя патриотичното настроение сред българите

 

източници: Прочутата торта „Гараш“Donau-Bulgarien und der BalkanЕвропейката от РусчукШифърът Гараш, Торта СахерБални страсти отпреди 2 столетияEntertainment Among the Ottomans, Торта Гараш

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".