Рубрики
Начало » Интересно » Какво туристите трябва да знаят, ако посещават Гърция сега?

Какво туристите трябва да знаят, ако посещават Гърция сега?

7 препоръки към българите, които ще пътуват до Гърция

 

 

greece 1

 

Кризата в Гърция и затварянето на банките причини доста притеснения на много туристи, които са се запътили към тази слънчева страна и искат да почиват там, а така също и да опознаят историята, забележителностите и природата й, пишат чуждестранните сайтове. Интернет порталите Money и Travel and Leisure помества 5 важни точки, които всеки турист трябва да има предвид, ако сега посещава Гърция.

greece 3

1. Носете достатъчно пари в брой!

Много банкомати са празни и нямат налични пари. Много ресторанти и магазини не приемат плащания с кредитни карти.

Добре е парите ви да не са едри банкноти, за да можете по-лесно да плащате на таксита, в ресторанти, магазини.

 

Съветът:

 

Носете достатъчно евро в брой, за да можете да покриете нуждите си при продължителен престой, непредвидени и извънредни обстоятелства и всякакви неочаквания забавяния.

greece 6

2. Бъдете изключително бдителни!

Избягвайте всякакви политически митинги и демонстрации.

Американските туристи са посъветвани:

 

„Бъдете бдителни и разчитайте на здравия си разум. Избягвайте районите на демонстрации, а ако се окажете прекалено близо до митинги, завийте в обратната посока и бързо потърсете подслон“.

 

Джебчиите и крадците са наясно, че в момента чуждите туристи се движат с много пари в брой.

 

Не оставяйте всичките си пари в чантата или в задния си джоб. Наемете сейф в хотела и дръжте парите си там. Ако няма сейф в хотела, разделете сумите на части и им намерете различни места – например, в скришен джоб в колана, портмоне на врата, в обувките си. Трябва да измислите места, които ще са трудни за джебчиите и не могат да ви вземат лесно парите.

greece 2

 

3. Очаквайте дълги опашки и забавяне.

Вече има опашки пред банкоматите и някои супермаркети.

Американските туристи се презапасявали с хляб и мляко с количества за дни наред.

Има спекулации, че заради стачки, може да не работят бензиностанции и фериботи, но към момента това са само спекулации, пишат от Money.com.

greece 5

 

4. Туристическият сезон тече нормално

Според туроператорите,  туристическият сезон си тече нормално и не се забелязват някакви проблеми.

Гръцките власти уверяват, че има достатъчно продукти и гориво, а така също няма да липсват и услугите, които са важни за туристите.

greece 4

5. Ако сте платили вече за почивка в Гърция, но искате да се откажете, най-вероятно ще претърпите загуби.

 

Има възможности да се възстановяват суми за отменени пътувания, но това касае случаи, когато има природни бедствия, терористични актове, мащабни граждански вълнения, но случващото се в Гърция не попада в нито една от тези категории, споделят експерти пред Интернет портала.

 

7 препоръки към българите, които ще пътуват до Гърция

 

Във връзка с кризата в Гърция, българското външно министерство също изготви седем препоръки към българите, които предстои да пътуват до Гърция, съобщава „24 часа“:

 

1. Пътуващите с автомобили български граждани в Северна Гърция да напълнят резервоарите си с гориво на българска територия преди границата с Гърция, за да не изпаднат в затруднено положение още от началото на своя престой в страната или да бъдат принудени да търсят гориво по бензиностанциите, чакайки на дълги опашки в някои от курортните места. Бензиностанциите към момента приемат единствено заплащане в брой.

Не се препоръчва да се носят туби с бензин от България, тъй като това е незаконно в Гърция /съществуват специфични изисквания за съхранението на горива в страната/ и би могло да доведе до реални проблеми при извършване на проверки от страна на гръцките полицейски и контролни органи, особено през летния пожароопасен сезон.

 

2. Да си осигурят достатъчно пари в брой, както и да полагат особено внимание при опазването на същите, поради нарасналия брой на кражби по курортите. За препоръчване е използването на сейфовете, които се предлагат в повечето хотели на п-в Халкидики и по другите туристически места.

 

3. Да проверяват предварително в хотела, където е направена резервация, какъв начин на плащане ще бъде приет от администрацията – чрез кредитна, дебитна карта или в брой.

 

4. Да не се разчита за теглене на пари от банкомати в Солун и Северна Гърция, които са не само трудно достъпни поради огромните опашки от чакащи хора пред тях, но много често в по-малките и отдалечени места не биват зареждани редовно с банкноти.

 

5. Плащанията в гръцките заведения, без някои по-луксозни ресторанти, по принцип се осъществяват с пари в брой.

 

6. Налице е липсата на някои основни и особено вносни стоки и лекарства в магазинната мрежа и аптеките в Северна Гърция, най-вече в по-малките населени места. В тази връзка се препоръчва гражданите да се снабдят с такива от нашата страна, преди влизане в Гърция, особено ако държат да използват точно определен вид стока или лекарство, като се отчита и съществуващите ограничения /количества/ в митническия режим между двете страни.

 

7. Препоръчително е гражданите да разполагат с контактите на Посолството на България в Гърция в Атина и Генералното консулство на Р България в Гърция /в Солун/, като при всеки възникнал проблем или необходимост от съвет да се свържат своевременно на предоставените телефони и ел. адреси.”

 

Посолство на Република България в Атина, Република Гърция
Адрес: Greece, 15452 Athens, 33-A Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico
Teл.: +30 2106748 106; +30 2106748 105
Факс: +30 2106748 130
Дежурен телефон в извънработно време: +30 6937 096 220
Работно време на посолството: 8.30-16.00 ч.

E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/greecе

 

Генерално консулство на Република България в Солун, Република Гърция
Адрес: ул. Н. Ману N12, ул. Е. Абот N1
Пощенски код: 54643 Солун
Тел.: +30 2310 829210
Тел.: +30 2310 869 495
Дежурен телефон в извънработно време: +30 6973 550 133
Факс: +30 2310 854 004
E-Mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/greecegk

 

 

 

снимки: Данибон

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.