Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Най-атрактивната туристка в Акропола

Най-атрактивната туристка в Акропола

Пътеписи от Гърция

 

partenona acropol atina obst kadur

 

Посещението ни в Акропола в Атина беше в един топъл априлски ден. Имаше много туристи. Повечето бяха индийци, които пътешестваха с круизен кораб. Движеха се бързо на групи. Бяха доста екзалтирани и дори шумни. Жените бяха облечени в традиционното им облекло.

 

propylaia acropola atina 2

 

Винаги ми е много интересно да наблюдавам как се държат туристите от различни националности в музеи и в интересни забележителности. Японците са известни със своето спокойствие и снимки. Китайките, например, забелязвам, че се обличат като за модно дефиле и държат да имат снимка при всеки шедьовър. Американците са дружелюбни, успяват да привлекат внимание, бързо започват разговор с непознати, а на третия въпрос обикновено питат дали не ни се струва, че тук е много скъпо. Латиноамериканките винаги успяват да са най-отпред без значение какво се гледа.

За мен еталон на поведение на такива места са френските туристи. И при посещението ни в Атина за пореден път се възхитих как се държат, как знаят много за изкуството и историята, колко спокойно се разхождат и когато говорят, винаги е нещо интересно за дадената забележителност. Запомних възрастна семейна двойка, която внимателно четеше информацията от своя пътеводител. Бяха застанали до Театъра на Ирод Атически. Макар и наоколо да имаше много групи туристи, те запазиха спокойния си вид и сякаш бяха те, книгата и Театърът на Ирод Атически.

 

teatyr na irod uchenici acropol atina

 

Другата група френски туристи, които ми направиха силно впечатления, бяха ученици. Слушаха внимателно какво им обяснява учителката им или прелистваха принтираните страници с информация за различните забележителности в Акропола. Миналата година в Рим забелязах, че всички френски ученически групи си носят предварително подготвени материали, където освен текст, има и снимки на акцентите, които трябва да разгледат. Сега носеха подобни саморъчно направени книжки.

Опитът ми от посетените много забележителности и музеи показва, че ако човек не е ориентиран какво точно да гледа, може да се огледа за френски туристи – те винаги знаят кои са акцентите и спират при тях. Поспират и водят с другите си спътници приятна беседа. Ако човек разбира френски, може да научи много – много повече от написаното в пътеводителите. Светогледът им е различен, правят бързи асоциации, също така имат и нужното знание, а дори и нюх за изкуството. Докото изучавах френски, беше ми направило впечатление, че една от постоянните теми в учебниците е културата. След това винаги с интерес наблюдавам французите в музеите – и децата, и възрастните са възпитани как да се държат на тези места и кое е най-важното, на което трябва да обърнат внимание.

 

При посещението ни в Акропола най-забележителната туристка обаче беше млада жена, която се беше облякла в бял древногръцки хитон. Беше англоговоряща или поне говореше на английски. За секунди събра голяма група аудитория след като почна и да позира в близост до Акропола.

 

Туристка в Акропола април 2017

Туристка в Акропола
април 2017

 

Успя да привлече вниманието на всички. Туристите започнаха да правят фотографии, а на охраната на Акропола не допадна много тази самоинициатива. Бързо отминахме от тази сцена, но все пак успях и аз да направя една снимка на тази атрактивна туристка.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".