Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Учебните часове в петък следобед са безполезни

Учебните часове в петък следобед са безполезни

 

class-1986501_640

 

 

Начално училище в Уелс премахва учебните часове в петък следобед, защото са безполезни, пише британският „Телеграф“. След цяла седмица учене, децата не са фокусирани в петък, смятат от Neyland Community School в Пемброукшир. От училището вземат решение в последния учебен ден часовете да приключват в 12,15 ч., а не както е било досега – в 15,20 ч.

 

„Това не е с цел да се даде допълнителна почивка на учителите. Нито пък да пестят пари. Часовете в петък следобед са безсмислени. Децата губят концентрация след толкова много учене в предишните дни“, обясняват от училищните власти.

 

В писмо до родителите се казва, че се преминава към тази стъпка, тъй като е установено, че учениците са по-разсеяни в петък следобед в сравнение с предишните дни. Вместо да се натоварват с учене, по-добре да си почиват със семействата си.

 

С този ход от Neyland Community School смятат, че ще се подобри образованието на децата и те ще имат възможност да прекарват по-качествено времето заедно със семействата си.

 

Родителите посрещат нововъведението със смесени чувства. Тези, които имат възможност да си гледат децата, са съгласни, че в петък следобед те са вече изтощени. Други семейства, при които и двамата родители работят, са възмутени, че няма кой да се грижи за хлапетата им през този период и това означава, че и те трябва да търсят варианти как някой от тях да бъде с децата.

 

Колко да се учи в петъчния ден е дискусия, която набира скорост в последните години в британските училище. В някои например са решили, че в петък учебните занятия ще започват по-късно, за да могат възпитаниците им да се наспиват и да не ходят с уморени очи.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".