Рубрики
Начало » Блог » Най-после открих хубав унгарски червен пипер в София

Най-после открих хубав унгарски червен пипер в София

 

ungarski cherven piper

 

Посещението ни в Будапеща ме превърна в голям почитател на този град, на културата им, на кухнята им и на унгарския червен пипер. Обичам да си купувам подправки от страни, които посещаваме. След това ми напомнят на вкусовете на дадената кухня и си припомняме приятни преживявания. Унгарският червен пипер е с толкова голяма слава, че няма как човек да не е чувал за него. Когато бяхме в Будапеща, си купих от него и после го ползвах при различни гозби. Нямаше нищо общо с другия червен пипер, който съм вземала от нашите магазини. И след като свърши, липсата му ме превърна в търсач на това „съкровище“, което исках да имам отново. Разпитвах по магазини за подправки. Препоръчваха ми какви ли не видове, от кои ли не държави, но точно на унгарски не успявах да попадна.

 

Наложи се да разчитам на Интернет, за да потърся дали няма да открия по този начин. И точно така стана. Намерих контакти на унгарско магазинче на пазара „Ситняково“.

 

ungarski magazin

 

В събота, докато малкият ми син беше на разни занимания, със съпруга ми отскочихме до пазара. Всъщност имах голяма дилема – дали да отидем да разгледам магазин с холандски сирена или друг с халуми и гръцки маслини или този с унгарския червен пипер. Решихме да се насочим към пазара „Ситняково“, който е много близо до нас, но не го бях посещавала от години.

 

ungarski magazin3

 

Магазинчето е малко. В него има различни унгарски продукти. Имаше и няколко вида червен пипер. Избрах сладък, тъй като у нас не сме почитатели на лютото.

 

ungarski magazin2

 

Харесах си и други неща от Унгария.

 

ungarski magazin4

 

Допадна ми това, че на много от тях, опаковките са като картини.

 

ungarsko vino i shokolad

 

Веднага асоциацията ми беше с произведенията в Унгарската национална галерия, която много харесвам и дори посетих два поредни дни, за да се насладя на някои от картините, които ми станаха любими.

 

ungarsko vino i shokolad 2

 

От магазинчето си взех унгарски шоколад, който стои изкушаващо у нас и още не съм пробвала, за да мога да дам отзиви.

 

ungarski shokolad

 

Красива опаковка със сини сливи в шоколад.

 

ungarski shokolad slivi

 

Много са вкусни, но и повече от една ми е трудно да изям. Твърде сладки са.

 

ungarski shokolad slivi 2

 

Виното го подбра съпругът ми.

 

ungarski magazin5

 

Избра розе. Унгарското розе много ни хареса, когато бяхме в Будапеща.

 

ungarsko vino i shokolad 3

 

Купих и подправка за гулаш – най-популярното унгарско ястие.

 

ungarska podpravka

 

Унгарският червен пипер, който купих, веднага влезе в употреба.

 

ungarski cherven piper2

 

Още щом се отвори пакетчето, се усеща колко е ароматен. Пробвах го – точно същия вкус има на този, който бях купила от Унгария – сладък, фин и без рязка острота. Цветът е наситено червено-оранжев.

 

Гозбите, които приготвих с този унгарски червен пипер, се получиха чудесно.

 

Унгария се асоциира често със своята паприка. Червеният пипер достига до тях с османиците, които го пренасят някъде през 16 век. В наши дни е символ на унгарската кухня. Нарича се понякога „червеното злато на Унгария“. С него се приготвя гулаш, паприкаш и други ястия. Придава на гозбите червеникаво-оранжев цвят и оня типичен аромат, който е характерен за унгарската кухня.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Изискани забавления в Будапеща

Винената пещера „Фауст“ в Будапеща

Как се бродират известните унгарски каренца с красиви цветя?

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".