Рубрики
Начало » Интересно » 9 важни умения на всеки успешен лидер

9 важни умения на всеки успешен лидер

norway-772991_640

 

Всеки бизнес, всяка компания, всеки екип и всяко начинание се нуждае от лидер. Лидерът трябва да има ясна визия, да предложи ясен стратегически план, да може да води другите, а така също да ги вдъхновява и ги мотивира.

 

За да се превърне един човек в успешен и умел лидер, той трябва първо да се вгледа в себе си и да развие конкретни умения.

 

„Трябва да знаете кой сте като лидер, за да можете да поведете и другите“, пише за Inc Лоли Даскал, коуч.

 

 

9 са най-важните умения, които трябва да притежава всеки лидер, смята Лоли Даскал, която дълги години обучава топ лидери.

 

Как да станете успешен лидер?

 

 

1. Самоопознаване

 

Самоопознаването е началото на самоусъвършенстването. Успешните лидери не само ръководят една организация, те ръководят и хора. Те трябва да са наясно със своите черти, да се познават много добре. Когато човек се познава добре, става непобедим.

 

2. Позитивна нагласа

 

Работете върху това да имате позитивна нагласа.

Започвайте всеки ден с решението да бъдете щастлив.

Мислете само за позитивните емоции и забравете негативните преживявания и провалите – те само ще ви разсейват. Когато овладеете майсторството да мислите позитивно, вие ще си осигурите голяма свобода и така ще постигнете успех без съзнанието ви да се обременява от лоши помисли, които само ще ви спъват да вървите напред.

 

„Дали мислите, че можете или че не можете – винаги сте прави“, казва Хенри Форд.

 

3. Увереност

 

Успешните лидери разчитат много на своята увереност, когато възникнат трудности. Никога не допускайте вашата несигурност да излезе наяве. Не забравяйте, че увереността е като мускул – колкото повече я демонстрирате, толкова по-силна става.

 

4. Учене

Всеки ден научавайте нещо ново. Четете вестници, книги, списания, четете интересни неща в Интернет. Проучвайте кое е новаторско и креативно. Добавяйте нещо ново към това, което правите. Най-добрите лидери никога не спират да се учат.

 

5. Споделяне на знанията

 

Не само трупайте знания, но и ги споделяйте – с колеги, с екипа, с вашите клиенти.

Колкото повече преподавате на другите, толкова повече ще израствате като лидер.

Когато учите – учете, когато се научите – се раздавайте.

 

person-983960_640

 

6. Поуки от опита

 

Едно от най-трудните неща на този свят е човек да се учи от грешките си. Не се притеснявайте! Дори и най-успешните лидери правят грешки, но важното е, че не искат да ги повтарят. Научете се да документирате преживяванията си и се запитайте какво бихте направили по-добре следващия път. Когато сте си описали опита, няма да повторите същите грешки или модели на поведение и реакция. Човек може да се учи от всичко, което прави – добро или лошо. Най-добрият източник на знания е опитът.

 

7. Малки победи

 

Поставете си за цел тази година да е успешна и започнете с малките победи. Малките победи водят до големия успех.

 

8. Действия

 

Дейсвията говорят повече от думите.

За да бъдете успешен лидер, трябва да сте си на мястото – да предприемате действия, да поемате рискове, да се движите напред. Ако не го правите, ще спрете да се развивате. Ако чакате да дойде момента, в който ще сте готови, той може никога да не дойде и така да се озовете вече в края на кариерата си или живота.

 

9. Баланс

 

Намерете баланса!

Това е нещо много важно – човек трябва да се научи да се грижи за себе си. Трябва да намери баланса. Яжте здравословно, спортувайте всеки ден, дори и да е само една бърза разходка – пак е нещо. След работа отделете достатъчно време за хората, които обичате.

 

Всичко това може да се постигне и за една година – да станете успешен и умел лидер. Първо започнете с промяната в самия вас – опознайте себе си, учете всеки ден, споделяйте знанията си с другите. Когато дойдат по-напрегнати дни, вие ще сте подготвени да посрещнете предизвикателствата.

 

Не забравяйте – всеки ден си поставяйте целта да бъдете щастлив!

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.