Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Акрополът – величественият шедьовър от „Златния век“ на Атина

Акрополът – величественият шедьовър от „Златния век“ на Атина

Пътеписи от Гърция

История, факти и легенди за сградите в Акропола в Атина – мащабния проект на амбициозния управник Перикъл

partenona 1

Акрополът се свързва със „Златния век“ на великия управник Перикъл. Идеята на Перикъл била това място да да символизира значимостта и просперитета на Атина. Трябвало е да бъде шедьовърът, пред който всички да се прекланят. И наистина тази цел на този мащабен проект се реализира. Акрополът преминава през различни сътресения, но успява да съхрани онази величественост, която да привлича хиляди туристи всеки ден.

 

Акрополът през „Златния век“ на Перикъл

 

Акрополът  Леополд фон Кленце

Акрополът
Леополд фон Кленце

 

Средата на 5 век пр.н.е. е т.н. “Златен век” на Атина. Начело е древногръцкият политик и управник Перикъл. Той е от знатно потекло. Произхожда от атинския аристократичен род на Алкмеонидите. Също така е изключително образован. Бил е ученик на Зенон от Елея – един от най-известните тогавашни философи. Той е амбициозен, но той и визионер, който се стреми да превърне Атина в икономически, политически и културен център на древногръцкия свят.

 

Фидий показва фриза на Партенона

Фидий показва фриза на Партенона

 

Перикъл поема управлението на Атинската държава през 461 г. пр.н.е. и управлява до 429 г. пр.н.е. За да покаже нейната значимост, решава да започне голям строителен проект – Акропола. Наема най-добрите майстори – архитектите Иктин, Каликрат и Карпион, а така също и именития скулптор Фидий, който е негов верен съветник. Отговорник за целия проект на Акропола вероятно е бил големият архитект Иктин.

Защо за Перикъл е бил важен този проект?

 

acropol hylm

 

Преди Перикъл да поеме управлението на Атина, през 480 г. пр.н.е. персите унищожават предишния храм и някогашните статуи на Акропола, които са съществували още от микенските времена. Когато амбициозният управник е вече на власт и Атина е в най-златния си период, той решава да започне възстановяването на свещения хълм с мащабен строителен проект, който ще се превърне в “кулминацията на гръцкото изкуство”.
Проектът е бил финансиран със средствата от фондовете, които били събрани от държавите съюзници на Атина за взаимна защита срещу персите. Перикъл не е виждал вече реална заплаха от този враг. И тъй като Атина се оказала основна жертва, но и победител в тези войни срещу персите, той преценил, че е нормалнода се използват парите за възстановяване на разрушените храмове. За това пренасочване на големи финансови средстава за „украсяване“ на града, той търпи след това обвинения от Тукидид, древногръцки историк и военачалник, автор на „История на Пелопонеската война“. Историкът смята, че това може би е и причина след това Спарта да победи Атина.

Най-важните сгради в Акропола

acropol hulm atina

 

Най-важните забележителности в Акропола са трите храма (Партенонът,  Храмът на Атина Нике и Ерихтийонът), впечатляващият вход (Пропилеите) и двата известни театъра в южната част на склона – Театърът на Дионис и Театърът на Ирод Атически.

Какво трябва да знаете и на какво да обърнете внимание при посещение в Акропола?

 

Партенонът – храмът на богинята девица

 

partenon acropol koloni atina

 

Партенонът е една от най-известните сгради в света. Това е главният храм в Атинския Акропол. Посветен е на богинята девица Атина Партенос (Атина дева), в чиято чест е кръстен и самият град Атина. Неговото изграждане започва през 447 г. пр.н.е. и продължава 9 години. Освещаването на храма е през 438 пр.н.е.

 

partenona acropol atina obst kadur

 

Архитекти на Партенона са Иктин, Каликрат и Карпион. Строежът е наблюдаван от Фидий, близък приятел и съветник на Перикъл. Фидий бил ангажиран и с изработването на най-важната скулптура в храма, а така също и на фриза, който обхваща вътрешната страна на Партенона.

 

partenona

 

Партенонът е изграден от бляскав мрамор, в който има железни жилки. По тази причина и вечер сградата излъчва нежно “златисто сияние”.

 

partenon acropol koloni

 

В този най-величествен храм е имало много важен акцент. И това е била златната статуя на богинята Атина, която заемала централното място в Партенона. Статуята имала внушителна височина от 12 метра. Древногръцкият майстор Фидий я изработил от слонова кост и злато.

 

Статуята на Атина в Партенон, възстановена по образец от II век, Национален Археологически музей в Атина By Unknown (After Phidias' Athena Parthenos) (Marsyas) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons

Статуята на Атина в Партенон, възстановена по образец от II век, Национален Археологически музей в Атина
By Unknown (After Phidias’ Athena Parthenos) (Marsyas) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons

За да се побере тази голяма статуя на Атина, архитектите оформят по-необичаен план за Партенона. Централната зала, в която се поставя скулптурата на божеството, е доста широка и по-къса в сравнение с другите древногръцки храмове.

 

acropol partenona hora atina

 

Зад това централното помещение със статуята на Атина се намирала втора зала, в която се съхранявало съкровището на града. Тази зала се наричала Партенон – което означава стая на богинята дева Атина Партенос. От 4 век пр. н.е. с това име започва да се нарича цялата постройка. Преди това е била позната като Мегас Наос – Големия храм.

 

partenon acropol stroej atina

 

Партенонът е типичен дорийски храм. Дълъг е 69,51 метра, а широк – 30,86 метра. Има по 8 колони на двете фасадните страни и по 17 на страничните. Общо колоните са 46.

 

partenon shema acropol

 

Този величествен храм има не само необичаен план, но е интересен и заради пропорциите си. Архитект Иктин много внимателно ги обмисля. Съотношението 9:4 е използвано в цялата сграда. Постройката е масивна, но впечатлява със своята грация.

 

 

Това е единственият храм на Акропола, който е бил завършен преди началото на Пелопонеската война през 431 г. пр.н.е. Тукидид, който описва историята на тази война, упреква Перикъл, че е наблегнал на украсяване на града, а това отслабило позициите му и се оказало пагубно за Атина във войната срещу Спарта.

 

Внушителният вход Пропилеите 

propylaia acropola atina 2

Малко след като бил завършен величественият Партенон, Перикъл се впуснал в нов скъп проект. На дневен ред било изграждането на внушитела входна порта към свещеното място на хълма. Наречена е Пропилеите. Разположена е в западната част на Акропола. Всъщност винаги на това място се е влизало от западната страна. Така е било и при постройките, съществували тук преди да бъдат разрушени от персите.

 

Началото на изграждането на Пропилеите започва през 437 г. пр.н.е. Начело застава архитект Мнезикъл. Основната част била завършена за 5 години, а другите – трябвало да бъдат приключени след войната.

 

propylaia acropol atina

 

Пропилеите са отново в дорийски стил. Използвани се прийоми от дорийските храмове и е интересно да се види как са приспособени за сграда от различен тип. Всичко било построено от мрамор.

 

Входната порта има 6 дорийски колони и два реда йонийски колони вътре. Така се оформят 5 входа. В северното крило на постройката е била пинакотеката (картинната галерия).

 

Елегантният Храм на Атина Нике

hram na nike acropol atina

 

Елегантният малък Храм на Атина Нике се намира близо до Пропилеите. Построен е, за да се отбележи победата на атиняните над персите. Фризът на храма показва сцени от битката при Платея през 479 г. пр.н.е.. Това е едно от най-големите сухопътни сражения па време на Гръко-персийските войни.

 

Гледката от храма е незабравима и се вижда много надалече. По тази причина още от праисторически времена тази стратегическа позиция винаги е използвана и като пост за наблюдаване. Следяло се дали не идва вражеско нападение, най-вече по море.

 

С това място е свързана и легендата за цар Егей. Синът му Тезей попада в групата от 14 младежи (седем юноши и седем девойки), които Атина ежегодно плащала като кръвен данък на Крит. Тезей успява да убие минотавъра, но забравя да изпълни обещанието, което дал на баща си – да смени черните платна на кораба с бели. Цар Егей седял на това място, където е построен по-късно Храмът на Атина Нике, и все се взирал в морето. Когато видял черните знамена, решил, че синът му е мъртъв и се хвърлих надолу в скалите. Оттогава това море носи неговото име и се нарича Егейско море.

 

arcopol hram nike skala

 

Храмът на Атина Нике вероятно е построен между 427 и 424 г. пр.н.е. Предполага се, че е работено по план на архитекта Каликрат, който е изготвен 20 години по-рано.

 

Тази постройка е в йонийски стил. Най-добрите образци в този стил се намират на Акропола. Йонийският стил силно е свързан с Близкия изток. В началото атинските архитекти го считали за подходящ само за малки храмове. Отличителна черта при него е колоната и капителите с волути (спираловиден декоративен архитектурен елемент с малък кръг в средата). Йонийската колона много прилича на палмово дърво.

 

yonijski koloni

 

Също така тя е по-грациозна, по-женствена от дорийската, смятана за мъжка и много стабилна.

 

dorijski koloni

 

Другата отличителна черта за йонийския стил е непрекъснатия фриз.

 

Храмът на Атина Нике е малък. Дълъг е 8,27 метра. Широк е 5,44 метра. Има четири йонийски колони, чиято височина е 4,66 метра.

 

Постройката е реконструирана през 1834-1838 година, тъй като е била разрушена от турците през 1686 година.

Изящният Ерехтейон

 

erehteyona acropola atina

 

Партенонът е най-величествената сграда на Акропола, но точно срещу него, на север, се намира най-изящният йонийски храм – Ерехтейон. Той е известен със своите интересни женски кариатиди – колони с женски скулптури.

 

17903872_1509075722459067_9163674978383528288_n

 

Ерехтейонът е построен между 421 и 405 година пр.н.е. вероятно под ръководството на Мнезикъл. Този храм е разположен на неравен терен, което обуславя и самата специфика на постройката. Има два портика.

 

erehteyon acropol yonijski koloni

 

Единият, който е по-голям, е на север. Другият е с лице към Партенона. Той е познат като Портикът на девойките, тъй като колоните му са красиви женски скулптурни фигури, наричани кариатиди.

 

erehteyon jenski koloni acropol atina

 

В храма е имало четири зали. В една от тях е била изложена статуя на легендарния атински цар Ерехтей, който въвежда култа към Атина. Ерехтейонът е кръстен на него. Други две зали били посветени на две важни божества, обвързани според легендите с това място. В източната зала се отдавало почит на Атина Полис (Богинята на града), в западната се почитал Посейдон.

 

erehteyona acropol nost atina

 

Сградата е построена на мястото, където според преданията, е било съревнованието между Атина и Посейдон. За него разбираме и от източния фронтон на Партенона.

 

Вярва се, че Атина подарява маслиновото дърво, което расте до Ерехтейона. А на мястото, където Посейдон хвърля своя тризъбец, се е образувало солено езеро.

 

erehteyona acropola atina

 

Когато посещавате Акропола и разглеждате Ерехтейона или при посещение на Новия музей на Акропола, където са изложени оригиналните женски колони, поспрете и се загледайте в прическите на женските фигури.

 

jenski koloni

 

Векове след създаването на тези елегантни скулптури, съществува мания да се присъздадат точно тези фризури и има сайтове и видеоуроци, които съветват как да бъдат сплетени косите.

 

Вратата Beulé

beule gate

 

Вратата Beulé се преди Пропилеите. Построена е през 267 г.

 

beule gate acropol atina

 

Наречена е на френския археолог Шарл Ернест Бьоле, който я открива през XIX век.

 

Театърът на Дионис

 

teater dionis acropol atina

 

В този театър за първи път са поставени творбите на Софокъл и Аристофан.

 

Театърът на Дионис се намира в южната част на склона и е близо до билетната каса и входа за влизане в Акропола.

 

teatyr dionis obst kadur acropol atina

 

Основан е в края на 6 век пр.н.е. През вековете е претърпявал няколко обновявания. През 4 в. пр.н.е. е извършена най-мащабната промяна. Изграден е от камък и така се превръща в първия театър, построен от такъв материал.

 

Театърът на Дионис е събирал 17 000 зрители. Мащабът му в наши дни не може да се усети добре, тъй като голяма част от него е разрушена.

 

teatyr dionis acropol atina

 

Местата били разположени в кръг. В центъра имало кръгла сцена, където се развивало действието. Първите редове били запазени за знатните личности на града. В по-късна епоха римляните използвали театъра за гладиаторски битки.

 

Театър на Ирод Атически

teatre na irod aticheski akropol atina

 

Театърът на Ирод Атически (Ирод Атик), наричан още и Одеон, е римска постройка. Проект e на Ирод Атически (Атик) – богат гръцки аристократ и римски консул в Атина. Построен е между 161 и 174 г. Ирод Атически го изгражда в памет на своята съпруга – Аспазия Ания Регила, роднина на римския император Марк Аврелий.

 

teatyr na irod uchenici acropol atina

 

Театърът следва формата на скалите на южния склон на Акропола. Зад сцената има колонада. Преди там са били поставени статуите на 9-те музи: Калиопа, Клио, Урания, Ерато, Евтерпа, Мелпомена, Талия, Терпсихора и Полихимния. В оригиналния си вид имал и дървен покрив, изработен от скъп дървен материал от кедър.

 

teatyr na irod acropol atina

 

Театърът на Ирод Атически е бил възстановен през 1955 година. Използва се за музикални концерти и представления по време на Атинския фестивал, който се провежда от юни до септември. В Одеона се събират 5000 души. В наша време с него свързват имената си Мария Калас, Нана Мускури, Франк Синатра, Лучано Павароти, Елтън Джон, Андреа Бочели и други известни знаменитости.

Шедьовърът на Атина

 

acropol hulm atina

 

Много наши съвременници се опитват да пресъздадат някогашния величествен вид на Акропола като използват модерни методи за визуализация.

 

В Аталовата колонада е изложен макет, който помага да си го представим по-добре.

 

maket acropola

 

В Новия музей на Акропола има Лего макет, който действа като магнит и за деца, и за възрастни.

 

lego acropola ok2

 

Новите технологии позволяват да се направи и видео възстановка, която ни пренася директно в Древна Гърция.

 

 

Акрополът е шедьовърът на Атина, който напомня за „Златния век“ и за амбициозния управник Перикъл. Макар и да не можем да му се насладим в оня вид, в който е бил преди векове, и днес се усеща неговата величественост.

 

източници: „История на изкуството“, 1 т., Х. У. Джансън, Антъни Джансън; „Гърция“ – пътеводител на National Geographic; DK Eyewitness Travel Guide: Greece, Athens & the Mainland; „Атина“ – Джобен пътеводител на Софтпрес; Athens – The Monuments with Reconstructions“, Wikipedia

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".