Рубрики
Начало » Интересно » Празници » Google Doodle » Топ 5 факта за Вирджиния Улф

Топ 5 факта за Вирджиния Улф

 

George_Charles_Beresford_-_Virginia_Woolf_in_1902_-_Restoration

 

Животът на Вирджиния Улф в топ 5 факта:

 

1. Вирджиния Улф е родена на 25 януари 1882 г. в Лондон. Баща й, сър Лесли Стивън, е писател, историк, критик и биограф. Майка й, Джулия Принсъп Стивън, е известна красавица и модел на художниците прерафаелити.

 

Майката на Вирджиния Улф като модел The Princess Sabra Led to the Dragon, 1866 художник: Едуард Бърн-Джоунс

Майката на Вирджиния Улф като модел
The Princess Sabra Led to the Dragon, 1866
художник: Едуард Бърн-Джоунс

 

 

2. Тя е британска романистка, есеистка и автор на разкази. Смятана е за една от най-изтъкнатите фигури на литературата на модернизма във Великобритания през 20 век.

 

3. Родното й име е Аделайн Вирджиния Стивън, по съпруг Улф. Омъжена е за Ленард Улф, политически теоретик, писател. Заедно са в Кръга „Блумсбъри“ – общност на британски интелектуалци и литератори, която е активна от около 1905 г. до началото на Втората световна война.

 

Вирджиния и Ленард Улф

Вирджиния и Ленард Улф

 

4. Едни от най-известните ѝ творби са романите „Мисис Далауей“, „Към фара“ и „Орландо“, а така също и есето „Собствена стая“, откъдето е сентенцията:

 

„Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза.“

 

5. Умира на 28 март 1941 година.

 

virginia woolf google doodle

 

На 25 януари 2018 г. Гугъл почете Вирджиния Улф с лого картинка на началната страница на търсачката по случай 136 години от рождението й.

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".