Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Виртуална разходка из древноримската Вила Адриана

Виртуална разходка из древноримската Вила Адриана

 

villa adrina

 

6 минутно филмче ни развежда из древноримската Вила Адриана. Вижда се сегашното състояние и чрез 3D анимация е показано как може би е изглеждала. Приятна музика ни предвожда по време на виртуалната разходка.

 

Вила Адриана e построени са между 118 и 134 г. при управлението на римския император Адриан. Представлява археологически комплекс от 30 сгради, които са разположени на площ от около 1 кв.км.

 

Една от най-впечатляващите постройки на Вила Адриана е т.нар Морски театър. Той представлява кръгъл басейн с остров по средата, заобиколен от колони. Предполага се, че този „остров”, който е бил достъпен единствено с помощта на подвижен мост, се е използвал от император Адриан като място за усамотение. Богатството на Вила Адриана включва и останки от някогашните театри, гръцка и латинска библиотека, две бани, обширни помещения за гости и персонал на двореца, и официални градини с фонтани, статуи и басейни.

 

 

След смъртта на Адриан, вилата продължава да се използва от неговите наследници. По време на упадъка на Римската империя, Вила Адриана е изоставена и започва да се руши. През 16 век кардинал Иполито II д’Есте взема голяма част от мраморните статуи на комплекса, за да ги използва за украсата на своята вила, разположена наблизо.

 

Вила Адриана е обявена през 1999 г. за обект на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".