Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » На каква възраст са героите от „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин?

На каква възраст са героите от „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин?

 

gordost i predrazsuduci5

 

„Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин е от книгите, които винаги пораждат много приятни въпроси и търсене на техните отговори с много взиране в детайла. Персонажите са любимци на поколения. Много почитатели на английската писателка се отъждествяват именно с героите от този роман – особено с великата четворка Елизабет Бенет, Джейн Бенет, мистър Дарси и мистър Бингли.

 

gordost i predrazsuduci3

 

Обсъждат се въпроси как Лизи Бенет и мистър Дарси биха си възпитавали децата. Или пък колко богат е мистър Дарси. Има и цели книги, които доразвиват как ще продължи техния живот. В други се дават отговори на любопитните въпроси. Или се оформят ръководство как се става благовъзпитана млада дама като в романите на Джейн Остин.

 

gordost i predrazsuduci2

 

В една приятна дискусия в goodreads.com се включват запалени фенове на „Гордост и предразсъдъци“. Те изчисляват на колко години са героите в романа. Издирват всякакви „подсказки“ в книгата, изчисляват, правят логически връзки.

 

gordost i predrazsuduci

 

Така се оформят следните изводи за възрастта на персонажите:

 

Елизабет Бенет (омъжва се за мистър Дарси; много близка със сестра си Джейн Бенет) – на 20 години (може би прави 21 години, в края на книгата)

Мистър Дарси (жени се за Елизабет Бенет; приятел на мистър Бингли) – на 28 години (12 години по-голям от сестра си Джорджиана); бил е на 23 години, когато умира баща му

Джейн Бенет (омъжва се за мистър Бингли; много близка със сестра си Елизабет Бенет) – на 23 години

Мистър Бингли (жени се за Джейн Бенет; приятел на мистър Дарси) – около 23-25 години

Мери Бенет (сестра на Елизабет и Джейн Бенет) – на 18-19 години

Кити Бенет (сестра на Елизабет и Джейн Бенет) – на 17-18 години

Лидия Бенет (сестра на Елизабет и Джейн Бенет) – на 15 години

Джорджиана Дарси (сестра на мистър Дарси) – на 16 години (била е на 15 години, когато я ухажва Уикъм); била е на 11 години, когато умира баща й

Уикъм – на 25-26 години; ухажвал е Джорджиана Дарси и после Елизабет Бенет; жени се за Лидия Бенет

Мистър Колинс (братовчед на сестрите Бенет, свещеник, съпруг на Шарлот Лукас) – на 25-26 години

Шарлот Лукас (съпруга на мистър Колинс; приятелка на Елизабет Бенет) – на 27 години

 

Ако темата за „Гордост и предразсъдъци“ ви е любима, можете да остане в „Данибон“ и да прочетете още статии за романа тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".