Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Джентълмен » Юкитата – новите млади, които искат да са креативни и печеливши

Юкитата – новите млади, които искат да са креативни и печеливши

Запознайте се с „юкитата“, които съчетават креативния дух на хипстърите и желанието за бърза печалба на юпитата.

 

13689757_10208245419826018_1077010903_n

 

Забравете хипстърите и юпитата, които доминираха през миналото десетилетие. От няколко години вече се оформя нов елит сред младите. Запознайте се с „юкитата“, които съчетават креативния дух на хипстърите и желанието за бърза печалба на юпитата. Те са на възраст между 20 и 30 години, живеят в големите градове, имат много високо образование, произлизат от образовани среди, притежават специализирани знания. Те са хибрид между „юпитата“ и „хипстърите“.

 

„Юки“ (yuccie) е съвсем ново понятие. Появява се едва в средата на 2015 г. в една статия в популярния блог Mashable. Кръстникът е блогърът Дейвид Инфанти, който също се определя като юки и вещо описва чертите на себеподобните си събратя.

Млади, градски, креативни

 

Думата „yuccie“ е акроним от „young, urban, creative“ (млади, градски, креативни). Това са млади хора от големите градове, които искат да запазят своята креативна свобода, но в същото време се радват на престижа и материалния успех.

Образовани младежи от големите градове

 

Дейвид Инфанти пише, че юкитата са една малка част от поколението Y. Родени са и са израснали в градския комфорт, оценяват силата на образованието, заразени са от идеята, че си заслужава човек да преследва мечтите си.

Креативни и отворени младежи, които не се притесняват да се саморекламират

 

Юкитата са изключително креативни и отворени. Общуват най-вече със себеподобни, с които споделят общи интереси и хобита. Те са рожба на Интернет ерата и за тях е нормално да се саморекламират. Обикновено имат блог, ползват най-вече Instagram или пишат и в други социални медии. Активният им социален живот най-вече се върти около креативните продукти, които създават, или около техните таланти.

Градовете и юкитата

 

Юкитата са най-вече в големите градове, но искат да избягат от тези свои градски корени, за да могат да бъдат по-креативни. В мечтите си дори се виждат като собственици на органични ферми. Ако не успеят да избягат от града, те просто си създават уютна обстановка в дома с подходящите мебели, стил и декорации.

Как се обличат юкитата?

 

За разлика от хипстърите, юкитата държат на чистия си вид. Нямат татуировки (или поне на видни места). Дрехите им са удобни, с елегантни линии, но и подчертаващи тяхната индивидуалност. Мъжете може и да носят разпасани ризи, но няма да ги видите със скъсани дънки. Нямат нищо против дизайнерските дрехи, но за тях не е задължително да избират само скъпи марки.

Здрав дух в здраво тяло 

Каква храна предпочитат юкитата?

 

За юкитата е много важно правилото: „здрав дух в здраво тяло“. По тази причина държат изключително много на храната си – откъде идва, как се приготвя. Но не е изобщо задължително да са вегетарианци. Техните възгледи за околната среда ги карат да намалят малко консумацията на месо като увеличат количеството на свежи продукти и да бъдат вегани само веднъж седмично. В менюто на юкитата присъстват най-вече местните, органичните и най-важните храни. Почитатели са на местните интересни ресторанти, шикозните кафенете и на движението за бавно хранене. Обичат да снимат храната си от хубавите заведения, които посещават, и да качват снимките в Instagram. Оценяват хубавата бира, хубавото вино и коктейлите с нови и интересни вкусове.

Хобитата на юкитата

 

За да разширят максимално границите на своето развитие, те водят активен социален живот, изпълнен с много хобита,  занимания на открито, спортове, пътешествия и изкуство. Спортните юкита се отдават на скално катерене, йога, маратони и планинско колоездене. Обичат да пътешестват до необичайни дестинации или да изследват познати места по-задълбочено или под нов ъгъл. Това са начините юкитата да намерят своето вдъхновение.

Социалната ангажираност на юкитата

 

Юкитата имат силно развито чувство за социална информираност и справедливост. Това ги прави много различни от другите хора в обществото. Онлайн светът често се слива с техния офлайн живот. Те са наясно с глобалните проблеми. Искат да подпомагат жертвите на военни конфликти или да спасяват застрашени видове. Юкитата се ангажират с каузи. Могат да изберат да станат доброволци в някоя общност или да решат да купуват само екопродукти на дадена марка дори и да са на по-висока цена от техните еквиваленти от друга марка.

 

Креативна независимост и бързо богатство

 

„Повече пари са нещо добро, но повече „креативни“ пари, са нещо още по-добро“, пише Дейвид Инфанти.

 

Мечтата на юкитата е:

„Да станеш бързо богат е нещо велико. Но да станеш бързо богат и да запазиш своята креативна независимост – това е мечтата на юкитата“, разказва Инфанти.

 

При юкитата се свързват богатството и тяхната собствена креативност. Те искат да им се плаща за техните собствени идеи, а не за това да изпълняват нечии чужди идеи.

 

Идолите на юкитата

 

Идоли на юкитата са креативните предприемачи. Ежедневно четат новини за създателите на социалните медии, които са вече милионери. Възхищават се на блогъри, които са станали по-известни от самите теми, по които пишат. Радват се на YouTube звездите и влогърите, които умеята да развличат и да печелят много.

 

Какво работят юкитата?

man-597178_640

 

Юкитата няма да ги откриете в корпоративните офиси със строга кариерна стълбичка. Няма да ги откриете и на работни места с работно време от 9 часа до 17 часа. Те държат на своята креативна независимост и на своето време. За тях времето е ценност. За тях идеите са ценност. Искат да имат достатъчно лично време, за да могат да създадат нещо креативно и да имат бърза печалба.

 

Можете да ги видите да работят като консултанти, които координират спонсорирани Instagram кампании на лайфстайл брандове. Можете да ги откриете сред т.н. „брограмисти“ – програмисти мачовци. Можете да ги срещнете сред предприемачите, които отварят някой интересен бутик.

Реализирани юкита

 

Дейвид Инфанти разказва истории на различни юкита, които преди са имали успешна корпоративна кариера, но са решили да сбъдват мечтите си и идеите си. Бивш финансист станал предприемач и стартирал музикален фестивал. Завършил MBA не е избрал кариера на мениджър, а се насочил към електронна търговия, тъй като открил супер ниша при мъжките облекла. Адвокат зарязал всичко и станал собственик на пивоварна. Счетоводител напуснал корпорацията, за която работи, и се отдал на своята истинска страст – правел цветни чорапи.

 

Нереализирани юкита

Не всички юкита обаче са направили тази крачка. Има и такива, които започват работа в някоя корпорация и следват логиката на традиционната заетост, докато все повече се засилва у тях подозрението, че техният уникален интелект заслужава по-добра професионална реализация. Дейвид Инфанти ги нарича „недооценени“ юкита. Според проучване на Deloitte 28% от младото поколение вярва, че талантът им не е оценен в настоящатата им работа. Изследване на университета Бентли показва, че 66% от младите биха искали да започнат собствен бизнес. Няма данни колко всъщност са напуснали добрата си служба, за да правят нещо по-пълноценно.

Дейвид Инфанти се самоопределя като юки

 

Всъщност самият Дейвид Инфанти е напуснал работа в маркетинга на фармацевтична компания, за да се отдаде на писане – занимание, при което парите се движат между „много зле“ до „понякога добре“, но това, което прави, му доставя удолствие и се чувства щастлив като юки.

Цената на свободата

 

За юкитата най-ценна е свободата. Не им харесва скучната работа от 9 до 17 часа. Не им харесва да изпълняват чужди идеи. Далеч по-атрактивен им се струва вариантът – да се превърнат в предприемачи и така да реализират своите собствени идеи и мечти.

 

Въртележката успех-загуба-успех-загуба

 

Юкитата приемат добре и успеха, и неуспеха. Знаят, че това е като въртележка. Дори и да не успеят веднъж и да имат дори провал, след това ще се появи отново успехът.

 

Интернетът е „площадката за игра“ на юкитата

 

Юкитата са наясно, че Интернет дава много възможности, но също така и ги обезкуражава да си търсят традиционна работа, която предлага кариерно израстване.

 

Когато си израснал в епоха, в която виждаш как Интернет кралете се превръщат в новия елит, няма как да не мечтаеш за такава съдба и за себе си. Примерите, които са общоизвестни, карат юкитата да вярват, че идеите и по-точно техните собствени идеи са много ценни и затова трябва да следват мечтите си и да си изкарват прехраната си като бъдат себе си. А успешните примери се случват най-често в Интернет.

 

Юпита, хипстъри и юкита

Юпитата и хипстърите излизат от мода. На ход са днешните юкита, които съчетават може би най-доброто от своите предшественици. Имат креативността на хипстърите и обичат своята независимост като тях. В същото време, подобно на юпитата, обичат печалбата и бизнеса.

 

Дейвид Инфанти дава отново пример със себе си. Няма татуировки като хипстърите. Има здравни осигуровки. За хипсътърите юкитата могат да изглеждат юпита, но не е така. Юкитатата държат на своята креативност и свобода. В същото време наистина са привилигирована класа. Живеят живот, в който няма трудности. Могат да си позволят да си избират битките. Всичко се върти само около техните идеи, мечти и таланти.

 

А вие юки ли сте?

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".