Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Забавни филми за националните особености, регионалните специфики и властващите предразсъдъци

Забавни филми за националните особености, регионалните специфики и властващите предразсъдъци

 

dobre doshli pri schti

 

Зад забавните истории в тези приятни филми, които съм подбрала, прозират много явни или скрите въпроси за народопсихологията, регионалните или националните специфики, предрасъдъците, историята, културата и дори политиката.

Списъкът не е окончателен и ще бъдат добавяни и нови филми. Подредила съм заглавията по азбучен ред според дадената народност. Единствено на първо място извеждам филма на Дани Бун – „Добре дошли при Ш’ти“, който най-точно отговаря на концепцията ми за тази статия.

 

„Добре дошли при Ш’ти“/“Bienvenue chez les Ch’tis“ (2008)

 

 

Това е един много-много смешен филм, който ще ви развесели, ще ви отпусне, а и ще ви накара да се замислите за предразсъдъците, диалектите и регионалните специфики.

Пощенският управител Филип Абрамс иска да замине да работи на Френската Ривиера, тъй като за това мечтае съпругата му. Вместо това е изпратен в градчето Берг в отдалечен район на Северна Франция. Диалекът ш’ти, който говорят местните, е напълно неразбираем за новоназначения шеф.

Режисьор на филма е френският актьор Дани Бун, който също участва в комедията.

 

Българи

„Чужденецът“ (2012)

Българи – французи

Това е български филм, в който по забавен начин се разказва за любовта на млад французин към много красиво българско момиче от село Лещен. Режисьор и сценарист е Николай Илиев. Той е и един от главните герои. Главната женска роля се изпълнява от съпругата му Саня Борисова. Във филма ще видим и Кристоф Ламбер. Действието се развива в две български села, в София, в Париж, в български селски домове и в изискани френски имения. Срещат се елитната френска прослойка, оплетена в разсъждения за живота и любовта, и обикновените български селски герои, съчетаващи и хитрост, и пресметливост, и добродушие, и гостоприемство, и избухливост по въпросите за чест и отговорности.

 

 

„Мисия Лондон“ (2010)

Българи – англичани

Този български филм разказва за българските дипломати в Лондон. Сблъсквани с българския манталитет. Режисьор е Димитър Митовски. Създаден е по романа на Алек Попов „Мисия Лондон“.

 

 

Гърци 

„Моята голяма гръцка свалка“/“My Life in Ruins“ (2009)

Гърци – американци 

Забавен филм, който ни разхожда покрай красивите забележителности на Гърция, показани от една суховата американска екскурзоводка, притежаваща много знания за гръцката история и култура, но почти неуспяваща да впечатли странните американски туристи, интересуващи се главно от сувенири, тениски и плаж. Главната роля се изпълнява от Ния Вардалос, позната от „Моята голяма луда гръцка сватба“.

 

„Моята голяма луда гръцка сватба“/“My Big Fat Greek Wedding“

Гърци в Америка

 

1 част (2002)

 

 

2 част (2016)

 

 

Това е канадско-американски романтичен комедиен филм, който показва забавния живот в гръцката общност в Америка. Режисьор е Джоел Зуик. Сценарият е написан от Ния Вардалос, която изпълнява и главната роля във филма.

 

Испанци

„Осмо поколение баск“/“Ocho apellidos vascos“ (2014)

Андалусия – баски

 

 

Забавна испанска комедия с много страст, бурна любов и още по-бурна кръв, ярки регионални особености и предразсъдъци, а дори и политически виждания. Красивата Амая отива в Севиля, където се запознава с Рафа. Малко след това той я последва и попада в Баската автономна област.

 

„Испанска афера“/“Ocho apellidos catalanes“ (2015)

Андалусия – баски – каталунци

 

Този филм е продължение на „Осмо поколение баск“. Амая и Рафа се разделят и тя ще се жени за каталунец, което изобщо не се харесва на бащата на Амая. Рафа трябва да се пребори отново за любовта на Амая, като отстрани богатия каталунец.

 

Рафа и Амая са малко или повече като съвременни, но испански Ромео и Жулиета. Слава богу, при днешните герои всичко се развива в крайна сметка благоприятно. Комедията е много забавна и умело преминава през доста горещи теми.

 

Италианци 

„Добре дошли на юг“/“Benvenuti al sud“ (2010)

Италиански юг – италиански север

 

 

Много забавен, смешен филм, който намира как да покаже предразсъдъците, които витаят у жителите на „Богатия север“ в Италия за сънародниците им от „Бедния юг“. Пощенски служител от Милано е преместен в офис в малко градче до Неапол.

Филмът е римейк на изключително успешния френски филм „Добре дошли при Ш’ти“ (вижте в началото на статията) с Дани Бун.

„Добре дошли на север“/“Benvenuti al nord“ (2012)

Италиански юг – италиански север

 

Дръпнатият пощенски служител Алберто е управлявал успешно пощата в южното градче и след 2 години го връщат обратно в Милано. В големия град идва и неговият сподвижник от Юга. Двамата са зарязани от половинките си и дружно трябва да се справят на Север, а и отново да спечелят любимите си.

 

„Ако е рекъл Господ“/“Se Dio vuole“ (2015)

 

Филм, който показва семейните ценности и привързаност в италианските фамилии – приятни черти, които са се запазили дори в наше време макар и обградени от модерни възгледи и страсти.

 

„Идеалните непознати“/“Perfetti sconosciuti“ (2016)

Зад сериозните послания на филма могат да се доловят и някои много симпатични  или специфични черти в характера на италианците.

 

Немци

 

„Той отново е тук“/“Er ist wieder da“(2015)

 

 

Филм за Хитлер, който изненадващо се появява в 21 век. Зад забавните сцени и смеха прозират обаче доста въпроси, които ни вълнуват в наше време и то в Европа.

 

Французи

„Един час на спокойствие“/“Une heure de tranquillite“ (2014)

 

 

Приятните буржоазни удоволствия на френски стоматолог – да послуша поне 1 час приятна музика от рядка плоча, са нарушени от възгледите на сина му, приютил мигранти от Филипините, от водопроводчици, които се представят за поляци, от съседа поляк, който иска да сближи всички в сградата. Разбира се, типично по френски си има и съпруга, и любовница, които точно в този момент също търсят неговото внимание.

 

„Развод по френски“/“Le divorce“ (2003)

Французи – американци

 

 

Млади американки се забъркват в любовни отношения с французи. Покрай тях навлизат в парижките разбирания за живота. Всичко сякаш се заключава в едно изречение „C’est normal!“, но това успокояващо изречение за французите буди неразбиране у американките.

 

„Безумна сватба“/“Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?“ (2014)

Французи – други

 

Забавна комедия за семейство от елитната френска прослойка BCBG с четири красиви дъщери, чиито съпрузи са от различни националности и раси – китаец, арабин, евреин и чернокож. Всъщност предразсъдъците не са само при възрастните от френското семейство, но и при близките на най-новото попълнение – чернокожия зет.

 

Надявам се подборът да ви се е понравил. Списъкът ще бъде допълван.

 

Приятно гледане!

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".