Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Забележителности около планината Олимп в Гърция

Забележителности около планината Олимп в Гърция

 

By JFKennedy at English Wikipedia (Transferred from en.wikipedia to Commons.) [Public domain], via Wikimedia Commons

By JFKennedy at English Wikipedia (Transferred from en.wikipedia to Commons.) [Public domain], via Wikimedia Commons

Олимп е може би една от най-известните планини в света. Своята популярност дължи най-вече гръцките богове от митовете и легендите. Ако пътешествате в района, ето някои забележителности, които се препоръчват за посещение.

 

1. Дион 

Името на селото произлиза от думата „dios“.

Македонците са смятали този град за свещен. Бил е важно средище. В него са живели около 15 000 души.

 

2. Археологически музей в Дион

В музея се съдържат експонати, открити при археологическите разкопки в Древен Дион. Има също така и филми с подробности за разкопките и тяхното значение. Най-ценните находки са статуи, които са се съхранили добре. Има и добре запазен красив образец от римска баня.

 

3. Археологически парк в Дион 

Препоръката на Нешънъл джеографик е първо да се посети музея, а след това археологическия парк. Според посетители, писали в ТripAdvisor, мястото е много интересно за ценители на историята и изкуството. Има статуи на Изида, Афродита, Деметра.

 

4. Морски музей в Литохоро

Музеят вероятно ще е интересен за момчета и татковци. Притежава интересни макети на кораби. Изграден е по инициатива на стари моряци. Според посетители, които случайно са решили да го посетят, музеят се оказва доста приятен и си заслужава.

 

5. Манастир „Св. Дионисий“ – стар и нов

Свято място с прекрасна гледка към Олимп. Посетителите пишат, че лесно се стига с кола.

 

6. Водопади в близост до Дион и Литохоро

Красиви гледки и спокойствие.

 

7. Платамонска крепост

By Wisniowy (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0-3.0-2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

By Wisniowy (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0-3.0-2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

 

Платамонската крепост (на гръцки: Το Κάστρο του Πλαταμώνα) е крепост в Северна Гърция на входа на Темпейската долина, откъм Македония. Намира се на югоизточните склонове на Олимп.

Укрепление на мястото е съществувало още през античността – от IV век пр.н.е., тъй като мястото е стратегическо. Това е първото значимо естествено укрепление от север на юг, а следващото е Термопилите. Овладването му значи и овладяване на Тесалия с Тесалийското поле, единствената житница на Гърция. Древногръцкият град на мястото се е казвал Хераклея (Heraclia). Първата средновековна крепост на мястото е византийска, като е издигната през X век. Първото историческо известие за нея датира от 1198 г.

Запазената крепост е предимно градеж на кръстоносците от началото на XIII век. Построена е между 1204 и 1222 години, когато е под юрисдикцията на Бонифаций Монфератски, крал на Солунското кралство. Османците овладяват Платамонската крепост през 1385 г. и го владеят до 1912 година. За кратко между 1425 и 1427 г. замъкът е завладян от Венецианската република.

Посетители разказват, че гледката към крепостта е страхотна. А също и гледката от крепостта към крайбрежието.

 

източници: Trip Advisor, Wikipedia, National Geographic

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".