Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Забравете BRIC, дайте път на VIPP!

Забравете BRIC, дайте път на VIPP!

 

Варшава

Варшава

 

През 2001 година Джим О’Нийл, анализатор от инвестиционната компания Голдман Сакс в Ню Йорк, въвежда термина BRIC, който идва от първите букви от английски на държавите – Бразилия (Brazil), Русия (Russia), Индия (India) и Китай (China). Той прогнозира, че до 2050 г. тези четирите икономики ще бъдат с най-голям принос за световния икономически растеж. Към момента за две от държавите е напълно прав, сочат анализите на британския институт „Легатум“, поместени в Годишния доклад за глобален просперитет. Това са Китай и Индия. През 2016 г. на тези две икономики се пада почти една четвърт от брутния световен продукт. За сравнение през 2001 година данните са за една десета. В същото време поради икономически и политически вълнения Русия и Бразилия имат по-малък принос за световния икономически растеж в сравнение с 2001 година.

 

Анализаторите от „Легатум“ виждат недостатък в БРИК, защото се залага основна на икономическите резултати. В същото време неикономическите фактори не само имат значение, но и държавите, които им обръщат внимание, имат много по-добро представяне през последното десетилетие. Значимите фактори са: високи резултати в образованието, управлението и социалния капитал. Така излизат на преден план четири други държави, които са достатъчно големи, за да имат съществен принос за глобалния просперитет. Това са Виетнам, Индонезия, Полша и Филипините. Новият термин е VIPP и е свързан отново с тяхното изписване на английски: Vietnam, Indonesia, Poland и Philippines.

 

Тази прогноза веднага роди изречението:

„VIPP е новият BRIC“.

 

Според анализаторите, тези четири държави имат предпоставките да играят съществена роля през следващото десетилетие. Нещо любопитно: 83% от виетнамците са щастливи от качеството на своето образование. От „Легатум“ смятат, че VIPP има достатъчно сили да не последва съдбата на BRIC.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".