Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Залезът на аристокрацията води до появата на съвременните ресторанти

Залезът на аристокрацията води до появата на съвременните ресторанти

Ценно е да знаеш!

"На терасата на хотел Риц в Париж през 1908 г." - Пиер-Жорж Жанио La terrasse de l’Hôtel Ritz de Paris, en 1908, par Pierre Georges Jeanniot

„Терасата на хотел Риц в Париж през 1908 г.“ – Пиер-Жорж Жанио
La terrasse de l’Hôtel Ritz de Paris, en 1908, par Pierre Georges Jeanniot

 

Ресторантите в съвременния вид, който познаваме, се появяват в средата на 19 век, разказва възпитаничката на „Льо Кордон Бльо“ Оливия Потс в книгата си „Недопечена идея“. Причината за това е залезът на аристокрацията. До Великата френска революция хората са се хранили  у дома си или в хановете, когато са на път. Най-добрите готвачи работели в домовете на богатите и готвели за семействата и гостите им. С идването на революцията нещата се променили. Аристокрацията изпаднала в немилост, а готвачите им останали без работа.

1024px-Auguste_Escoffier_01

 

Голямата промяна е направена от френския майстор готвач Огюст Ескофие, който е роден на 28 октомври 1846 г. в близост до Ница. Той е известен ресторантьор, кулинарен писател, който популяризира френската кухня.

 

Огюст Ескофие е автор на готварска книга „Кулинарен пътеводител“ (Le Guide Culinaire), която оказва силно влияние върху френската висша кухня. Наричан е „готвачът на императорите” и „императорът на готвачите“. На него дължим крем брюлето и пеш мелбата (с праскови).

 

Пеш мелба Robbie Sproule / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Пеш мелба
Robbie Sproule / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

 

Ескофие прави промяна в начина на сервиране на храната във Франция. Дотогава френският маниер на сервиране е бил подходящ за аристокрацията – всички блюда са поставяни на огромните им маси за хранене. Той въвежда руския маниер, при който ястията се поръчват и сервират едно след друго. Другата важна промяна е въвеждането на менюто ала карт.

 

 

 

Огюст Ескофие е основател е и на революционната „бригадирска дейност“ в кухнята. Преди се е готвело с часове за аристократите и техните дами и всички блюда били поднасяни едновременно. Възникналата средната класа, която работела, имала финансовите възможности да си позволи ястия от майтор готвачи, но нямали толкова свободно време за пилеене като безделните аристократи. Готварските бригади в кухнята действали бързо, всеки знаел ролята и задълженията си, царял военен ред.

 

 

Така с промените в обществото и разместването на класите се появил и съвременния ресторант.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".