Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Защо японките са винаги слаби?

Защо японките са винаги слаби?

Четирите „тайни“ на японките, които ги спасяват от излишни килограми

 

asian-1822521_640

 

Всяка нация явно има своя специфична рецепта я за щастие, я за дълголетие, я за красота. Така наред с вечните въпроси за красивите французойки, които сякаш никога не остаряват, и за италианците, които са винаги щастливи, се нарежда и още един любопитен въпрос – „Защо японките са винаги слаби?“. Може би този въпрос кара поколения наред хората да мислят по него, но в ерата на Интернет със сигурност може да се каже, че често присъства във форуми, блогове, сайтове. Ето 4 тайни защо японките са винаги слаби.

1. Ако живееш като сумист, ще изглеждаш като сумист

256px-Somagahana_Fuchiemon_restored

 

Сумистите не закусват, а веднага след сън започват силови тренировки. След това имат солиден обяд, а после спят. Когато се събудят, отново се повтаря всичко отначало.

Не е необходимо да сте точно сумист, но ако работите много, а след това ядете солидно и после спите, ще заприличате наистина на сумист. Прекомерните упражнения или работа водят до желание тялото да получи сериозна доза енергия, а често това е нещо сладко. Основният сигнал, че сте се престарали с тренировка или работа е, ако се чувствате след това „гладен като вълк“.

 

2. Топлината е живот

japan-77984_640

 

Храната е енергия, която се консумира, за да оцелеем. Летните зеленчуци и плодове помагат на организма да се адаптира към жегата. Зимните храни съдържат повече калории и така тялото ни може да запази топлината в студените месеци.

Много диетолози съветват да се ядат сурови плодове и зеленчуци. Със сигурност е здравословно, но японците вярват, че така тялото не получава нужната топлина и иска да поема още и още храна, за да се стопли.

Не забравяйте, че зеленчуци могат да се готвят. Така ще получите топлина и енергия.

 

3. Пиенето на течности по време на ядене е нездравословно

adult-1807617_640

 

Японците не пият никога нищо, докато се хранят. Първо, защото течностите охлаждат тялото. Второ, защото това не е здравсловно. Учените обясняват това с факта, че водата неутрализира киселината, която стомахът произвежда за храносмилането. В резултат на това, тялото се нуждае е от повече енергия, за да продължи този процес и по тази причина се нуждае от още повече храна.

Всъщност храната може да предостави освен топлина, но и достатъчно течност. По тази причина японците обичат топлите супи.

 

4. Топлата вана удължава живота

bathroom-1597027_640

 

След топла вана човек винаги се чувства по-спокоен. Мускулите му си почиват. Циркулацията на кръвта се подобрява. Трябва да се взема вана поне два пъти месечно. Така кожата става по-чиста, а храносмилането се подобрява. Идеалната температура на водата във ваната е 38-40 градуса.

Тези четири тайни са описани от сайта Bright Side.

 

Наблюденията на една японка

tokyo-835571_640

 

Юми Наката е японка, но е учила в САЩ и сега живее там. Много нейни американски приятели смятат, че причината японките да са слаби се дължи на гените. Според нея обаче, причините са по-различни. Докато е учила в Америка, бързо натрупала излишни килограми, защото си нарушила диетата и начина на живот. Сега вече се опитва да се придържа към правилата за правилен живот на японците, за да успее да запази добрата си форма. Тя описва в блога си blog.gaijinpot.com най-важните причини японките да са слаби.

 

1. Порциите на храната са малки

food-1406883_640

 

В Япония се сервира толкова, колкото е необходимо за яденето на един човек. Не се слага излишно количество, а и ресторантите често не предлагат допълнително към порцията. В САЩ порциите са големи и хората се напъват да изядат всичко, за да не се изхвърля храната, за която са платили.

 

2. Японците пътуват доста до училище или работа

japan-230881_640

 

Те не живеят в близост до училището си или до работното им място и се налага да се поразходят до гарата, за да вземат влак, а после пак вървят. Японците често прекарват по 1-2 часа на ден в пътуване от и до работата си или училището си. Много често явление е и ползването на велосипеди. Юми Наката всеки ден карала колело до училище в продължение на 45 минути, а следобед упражнението се повтаряло, но на път към къщи.

 

3. Приятелски натиск

 

sock-1260360_640

В САЩ е невъзпитано да се говори за наднормено тегло, а в Япония всяка приятелка би ти казала, че трябва да вземеш мерки, ако види, че започваш да дебелееш. Всъщност натискът не е само от приятелки. Правят го дори и непознати. Юми Наката разказва, че получила забележка от масажиста, при когото отишла след връщането си от Америка. В Япония рядко се виждат дебели хора и ако има някъде, те просто се набиват на очи и се чувстват неудобно. Също така дрехи с големи размери трудно се намират.

 

4. Превативни мерки срещу затлъстяването

sport-1686064_640

 

Юми Наката разказва, че заради влиянието на американската мода за бързо хранене, затлъстяването бавно може да се превърне в епидемия дори и в Япония. Тя споделя, че баща й е служител в корпорация и там са въведени строги изпити за физическа подготовка, които той трябва регулярно да преминава, за да се прецени дали е здрав. Подобни изпитвания се прилагали и в японските училища. Цялата система за превенция в Япония е направила хората по-съзнателни по отношение на теглото.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 10 правила от щастливия живот на италианците >>

НАУЧЕТЕ: Защо французойките никога не остаряват и изглеждат винаги пленително? >>

РАЗБЕРЕТЕ: Защо българките са толкова красиви? >>

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".