Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Защо в Делфт хората нямат проблем с нервите?

Защо в Делфт хората нямат проблем с нервите?

Урбанистът Аркадий Гершман показва как Делфт е модел за спокоен градски живот

 

wpid-20191020_1018214818085166884053574.jpg

 

Урбанистът Аркадий Гершман, който не крие своята страст към по-здравословна градска среда, обикаля интересни градове в Холандия и показва как те са направени за хората, а не за автомобилите. Дава чудесен пример с Делфт, който се намира между Ротердам и Хага. Аркадий Гершман обяснява, че един град трябва да е до 500 000 души, за да се живее в него добре. В Холандия не обичат мегаполисите и градчетата са сравнително малки, но спокойно с колело или с обществен транспорт може да се стигне навсякъде. Не е необходимо хората да живеят и работят в един и същи град. В Холандия много лесно е измислено всичко – с колело стигаш до гарата, хващаш влака и след това с второ колело продължаваш до друга точка в друг град.

 

wpid-20191018_1015133625481866951495169.jpg

 

Аркадий Гершман прави обиколка из Делфт и показва каква е философията при неговото проектиране. Първо са тротоарите, които да са за пешеходците. След това са велоалеите, които развиват велосипедната мобилност. Следва трамваят, т.е. общественият транспорт. Едва после е улицата за автомобили. Урбанистът уточнява, че не трябва да се подлъгваме, че в Холандия няма магистрали – не, има и те са чудесни, но градовете са проектирани така, че да са за хората, а не за колите. Не може да се следва наложената тенденция – хората да са в подлези и в метро под земята, за да се даде възможност колите да се движат бързо из града. Гершман показва колко улици в Делфт са пешеходни и по тях спокойно играят децата. Всичко е въпрос на правилна планировка на града и е ясна логиката с приоритетите: хората (пешеходци и велосипедисти), обществен транспорт, накрая колите.

 

Обяснява и защо има в Делфт цял площад само със заведения и всички ползват пространството между тях за обща градина. Реално така всичко е на едно място и не се създава шумотевица в различни райони.

 

wpid-image-10479516510373537084.jpg

 

Аркадий Гершман ни въвежда и в гарата на Делфт. Там също обяснява как всичко е просторно и ясно кое защо е и най-вече накъде да се движиш. Козирката отвън на изхода е огромна и това е умишлено. Ако вали дъжд, хората се събират и изчакват. Така може да се получи някой инцидент. И архитектите са решили още с проектирането този евентуален проблем. Всичко е с предварителна ясна логика и изпълнението е дискретно и ненатрапчиво. Няма и много заведения в гарата, защото ще пречат на пътникопотока. Има кафене и магазин от едната страна – всичко, от което се нуждае човек спешно. Ясно се вижда накъде да се движиш, за да хванеш влака. Перонът е на ниво -2. На ниво -1 е разположен огромен велопаркинг. Гарата е проектирана от известното архитектурно студио от Делфт –  Mecanoo, които са изградили и извънземната библиотека на Техническия университет в Делфт.

 

wpid-20191020_1034083482241142048873642.jpg

 

Урбанистът ни показва и известния факултет по архитектура на ТУ Делфт. Обяснява, че ако трябва да учи тази специалност, ще иска да е тук.

 

Авторът ни намигва и в една друга насока – този начин на живот в Делфт не трябва да ни заблуждава, че холандците са бедни. Снима как пред стара къща от 18-19 век е паркирана кола Тесла. Холандците са достатъчно заможни и обичат новостите, но живеят спокойно и без нерви, а Делфт е градчето модел за това.

 

Филмчето е на руски и е приятна разходка из красивия Делфт.

 

Изгледах филмчето с интерес. Напомни ми на идеите, които напоследък все повече навлизат и у нас – градовете ни да станат спокойни и удобни за живот на хората.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".