Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Зевс или Посейдон – това е въпросът

Зевс или Посейдон – това е въпросът

Пътеписи от Гърция

„Богът от морето“ разпалва научнен спор по разплитане на интересна загадка

zevs posejdon

 

Всичко започва като в приказка по откриване на ценно съкровище и продължава като в завладяващ исторически роман с много загадки и търсене на символи и доказателства. На дъното на морето край нос Артемизион през 20-те година на XX век е открита една изящна бронзова статуя. И така се отключва дълъг научен спор по разплитането на загадката:

 

Кой е „Богът от Артемизион“?

 

Зевс или Посейдон?

Този научен спор се води около една от най-известните древногръцки скулптури, която е изложена в Националния археологически музей в Атина. Представлява изящна бронзова статуя на бог. Висока е 2,09 метра.  Тази ценна находка е наречена „Богът от морето“, но се среща и с наименованията: „Богът от нос Артемизион“ и „Артемизовият бронз“. Намерена е през 1926-28 година на дъното на морето при нос Артемизион, където са открити и малкият жокей и неговият състезателен кон. Статуята е един от редките бронзови оригинали, достигнали до наши дни.

 

Зевс и Посейдон в гръцката митология са братя. Зевс е върховният и най-могъщ бог, владетел на Олимп, бога на небето и мълниите. Следващите по ранг богове са братята му Посейдон, богът на моретата, и Хадес, богът на подземното царство.

 

Гръмотевица или тризъбец?

zevs posejdon

 

Богът заплашва да хвърли своето оръжие. Ако е Зевс, трябва да с гръмотевица. Ако е Посейдон, трябва да е с тризъбец. Тъй като дясната ръка е замахнала, но в нея не е останало и следа от това, което се хвърля, спорът за ясната идентификация на „Бога от морето“ продължава все още.

 

zevs posejdon

 

Дълго време доста популярна е била версията, че това е Посейдон и той е държал тризъбец. В стари пътеводители се среща с това име. При направени сравнения с рисунки върху вази и изображения върху монети е установено, че позата на Посейдон, когато е с тризъбец, е по-различна. Учените смятат, че действително този начин на хвърляне на тризъбец не е удобен. По тази причина тезата, че това е Посейдон започва да губи сила. Тя се налага най-вече заради друг факт, а бронзовият бог е намерен в морето. А той е намерен в морето, защото статуята е била на римски кораб, който е пранасял тези ценни находки от Гърция към Рим и е корабокруширал.

 

zevs posejdon

 

В наши дни все повече започва да се приема тезата, че „Богът от Артемизион“ е Зевс. Открити са по-малки статуи, които показват Зевс в подобна поза.

 

"Додонски Зевс"

„Додонски Зевс“

 

На сайта на Националния археологически музей в Атина също е отбелязано, че все още е спорно дали е Зевс или Посейдон, но по-вероятно е да е Зевс.

Емблематична статуя

 

zevs posejdon

Бронзовата статуя на Зевс/Посейдон е едно от малкото запазени оригинални творби от строгия стил, един от основните стилове на гръцката скулптура в периода на ранната класика. Смята се, че е изработена около 460 година пр.н.е. Скулпторът е неизвестен, макар че научната позиция е, че е дело на голям майстор. Спрягат се и няколко имена на известни творци от този период, сред които и на Мирон, познат със своята бронзова статуя на Дискохвърляча (Дискобол).

 

„Богът от морето“ е емблематичен и по още една причина. Тази голяма свободно стояща статуя изобразява движение – „най-важното постижение на строгия стил“, отбелязват Х. У. Джансън и Антъни Джансън, автори на „История на изкуството“. Те допълват:

 

„Позата не е толкова задържащо движение, колкото вдъхващ страхопочитание жест, който разкрива силата на бога. Запращането на оръжието става божествен атрибут, а не специфично действие, насочено към определен противник.“

 

В статуята на Зевс/Посейдон трябва да се обърне внимание на извитото тяло и на разположението на ръцете.

 

20170414_133113

 

А така също и на краката.

 

20170414_133112

 

За класическата скулптура вече е характерно, че статуите са свободно стоящи. Различават се от архаичните фигури на Куроси. Тежестта вече не е разпределена поравно между двата крака и се наблюдава една премерена несиметричност. Овладяна е вече важна техника, която позволява на статуите да стоят с лекота. Тази техника се нарича contrapposto (противотежест). Единият крак носи тежестта, а другият е по-свободен. След като навлиза тази техника и е била напълно овладяна, става възможно движението в статуите. Затова и бронзовата статуя на Зевс/Посейдон е изключителен пример за това постижение.

 

Друг важен детайл, в който трябва да се вгледа човек, е главата на „Бога от Артемизион“. Трябва да се обърне внимание на прическата, оформената брада, очите. Очите най-вероятно са били изработени от слонова кост. Веждите са били от сребро, а устните – от мед.

 

Творбата се приема за икона на елинистическата култура. Образът е изобразяван върху марка и банкнота.

 

beautiful stamp Greece Hellas 50 Dr (Zeus, Euboia; Kap Artemision auf Euböa; greek mythology, Εύβοια) postage bollo francobolli timbre γραμματόσημα Ελλάδα 希腊 邮票 yóupiào Xīlà  Греция марка stamp Hellas Greece postage poste timbres Grèce bolli selos Grécia

 

След златната „маска на Агамемнон“ бронзовата статуя на „Бога от морето“ е втората по значимост важна находка, която ще откриете в Националния археологически музей в Атина.

 

фотограф: Евгений Благоев

източници: „История на изкуството“, т. 1, Х. У. Джансън, Антъни Джансън; Wikipedia (1, 2, 3), http://www.seshat.ch/home/poseidon.htmhttp://www.namuseum.gr/collections/sculpture/classical/classic02-en.html

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".