Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Ресторант „Zithos“ в Солун

Ресторант „Zithos“ в Солун

Пътеписи от Гърция 

Zithos solun

 

Ресторант „Zithos“ беше единодушният избор на момчетата в нашето семейство, когато оглеждахме кое заведение да си харесаме за обяд в един слънчев декемврийски ден.

 

Имаше доста изкушаващи таверни в историческия квартал на Солун Лададика, но този път избрахме „Zithos“.

 

zithos 10

 

От сайта им разбрахме, че имат заведение и на още едно място – в близост до Бялата кула, но там не сме ходили. В Лададика „Zithos“ се намира на ъгъла точно срещу популярния ресторант „Φουλ του μεζέ“.

 

zithos solun 3

 

Заведението ни хареса. Вътре беше уютно и приятно.

 

zithos 7

 

В средата имаше дърво, което беше украсено.

 

zithos 6

 

Имаше и масички навън. Беше декември, но температурите бяха високи. Така че смело седнахме на външните маси, където се радвахме на гледките по калдъръмената уличка. Точно тогава видяхме и мъжът с бомбето и старата латерна.

 

laterna1

 

Обслужва ни много опитен сервитьор на около 50-годишна възраст.

 

zithos solun 5

 

Говореше много приятен английски. Държеше се изключително вежливо и гостоприемно. Пита ни на какъв език искаме менюто. Закачливо му отговорихме: „На български“, но добавихме, че спокойно може да ни даде на английски или руски. Не очаквахме да може да ни изпълни желанието. За миг ни остави и след малко се върна. И наистина носеше меню на български.

 

zithos solun 4

 

Предлагаха се интересни и разнообразни ястия. Имаше и добър избор за салати – аз основно това оглеждах.

 

zithos 9

 

Това, което най-много ми допадна, беше поръчано от големия ми син. Той си избра петел с паста. Порцията беше огромна – дори и за тийнейджър. Но размерът не трябва да ви обърква, че е някаква гозба за наяждане. Толкова вкусно петле не съм яла. Беше много сочно и ароматно.

 

zithos 8

 

Този или някой от другите съседни ресторанти са много приятна спирка при разходка из историческия квартал Лададика.

 

zithos solun 2

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.