Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Историята на златната „маска на Агамемнон“

Историята на златната „маска на Агамемнон“

Пътеписи от Гърция

 

agamemnon 3

 

„Погледнах в лицето Агамемнон“, пише немският археолог Хайнрих Шлиман до гръцкия крал след като открива златна маска, за която смята, че е на Агамемнон.

 

Така въодушевеният археолог ентусиаст, запленен от Древна Гърция, слага началото на историята за златната „маска на Агамемнон“, която остава с това име и завинаги се свързва митичния цар.

 

schliman telegrama

 

Хайнрих Шлиман е интересна личност. От малък обожава творбите на Омир, но за да реализира мечтата си – да докаже, че всичко описано от легендарния поет е истина, ще трябва да изчака да достигне по-зряла възраст.

 

Agamemnon 1

 

Първо натрупва достатъчно богатства. Същевременно непрекъснато се образова по темата, пътешества и прекарва много време в библиотеките. Създава много контакти и печели подкрепата на значими политически личности. Изучава и много езици. Твърди се, че знае 14-15 езика: aнглийски, френски, холандски, испански, португалски, шведски, полски, италиански, гръцки, латински, руски, арабски, турски и немски. Води всеки ден дневник и то на езика, в която държава се намира. Едва, когато е на 46-годишна възраст, идва моментът да сбъдне голямата си мечтата си и да се впусне в невероятни приключения – издирване на съкровища, скрити из земите на Древна Гърция. Иска да разбере дали наистина е съществувала Троя, дали Агамемнон е реална личност и къде е Дворецът на Одисей. В този период от живота се жени и за 17-годишната гъркиня София, която е неговият най-голям почитател.

 

schliemann telegram

 

Потапяне в света на Древна Гърция – на тази мисия посвещава остатъка от живота си. Първата му цел е откриването на Троя. През 1870 година започва разкопки в близост до Хисарлък. Той наистина открива развалини във въпросната област, които се приемат за остатъци от древна Троя. След мисията „Троя“ Шлиман се насочва през 1874 година към Микена.

 

schlieman mikena

 

В Микена целта му е да открие къде е погребан Агамемнон, гръцки цар и един от героите в древногръцката митология, който води гръцките войски срещу Троя.

 

agamemnon i drugi2.JPG

 

Шлиман иска да докаже, че Агамемнон е истинска личност, а не само митологичен персонаж. При археологически разкопки през 1876 година открива златна погребална маска, за която бързо обявява, че е на Агамемнон.

 

agamemnon 2

 

По-късно е установено, че това не е възможно, тъй като маската е изработена през XVI в. пр.н.е., т.е. е твърде стара, за да е Агамемнон. Според легендите Троянската война се е водила между 13 и 12 век пр.н.е.

 

agamemnon mask nadpis

 

Вече е ясно, че златната маска със сигурност не е на Агамемнон, но асоциацията, направена от Шлиман, остава и до наши дни и тя е позната точно с това название – „маската на Агамемнон“. Това я прави и тъй интересна не само за учени, но и за обикновени хора. Така археологът ентусиаст завинаги я свързва с митичния цар, за когото упорито търси доказателства, че е съществувал.

 

agamemnon i drugi3.JPG.JPG

 

„Маската на Агамемнон“ е изложена в Националния археологически музей на Атина. Около нея се събират най-много посетители. Изключително красива е и е заобиколена с други ценни находки от гробницата в Микена.

 

agamemnon i drugi

 

Две години след откриването на „маската на Агамемнон“ втората съпруга на Шлиман – гъркинята София, която е с 30 години по-млада от него, му ражда син, който е наречен Агамемнон. Агамемнон Шлиман става гръцки дипломат и политик. Дъщерята на Шлиман от гръцката му съпруга се нарича Андромаха. Първата съпруга на немския археолог е красивата рускиня Екатерина, от която има три деца – Сергей, Наталия и Надежда.

 

източници: Националния археологически музей на Атина, пътеводител „Гърция“ на National Geographic, Wikipedia

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".