Рубрики
Начало » Event » Йордановден, Богоявление

Йордановден, Богоявление

Bogojavlenie

Map Unavailable

Дата/час
06/01/2016
00:00


 

Богоявление е един от най-древните християнски празници.

 

Празнува се на 6 януари. Известен е и като Йордановден.

 

На този ден имен ден празнуват:

Божидар, Дана, Божан, Божанa, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Бетина и др.

 

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас:

 

“Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.

 

Оттук и названието на празника.

 

Ритуали

 

Още преди изгрев слънце девойките отиват към кладенеца или извора на реката да си налеят „света“ вода. На реката се обмиват домашната икона и своите лица.

 

 

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет.

 

На литургията се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

 

На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите.

 

Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст.

 

С донесената от църквата свещ се запалва с „нов” огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки.

 

Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

 

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именици, независимо от годишното време.

 

Поверия за Йордановден

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

 

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

 

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

 

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.