Рубрики
Начало » Комуникации » 15 любопитни факта за социалните медии по света

15 любопитни факта за социалните медии по света

russia youtube pistoleti

Всяка държава си има своите особености по отношение на социалните медии. Някои предпочитат местните – например, Русия и Китай. В други пък Фейсбук измества досегашните фаворити. Трети пък – макар и активни във Фейсбук, предпочитат Туитър. Всички наблюдавани специфики са описани в електронната книга „Международен пътеводител за социалните медии“ на Econsultancy.

15 интересни факта:

1. Третият най-популярен YouTube канал в Русия е за пистолети и взривове – http://www.youtube.com/user/fpsrussia. Клиповете са гледани близо половин милиард пъти. Каналът има близо 2 800 000 абоната.

2. Индия има 700 милиона мобилни абоната. Броят им нараства всеки ден с 200 000 души.

3. Qzone е най-популярната социална мрежа в Китай с 530 милиона потребителя. RenRen, известен като китайския Фейсбук, има 130 милиона потребителя, 74% от тях са под 30 години.

4. Google+ е особено популярен в Южна Америка. Бразилия е на трето място в света по брой на потребители.

5. Pinterest има ръст от 4377% в САЩ – най-големият в целия свят.

6. Япония е единствената страна в света, където Туитър е по-популярен от Фейсбук.

7. Vkontakte е най-голямата социална мрежа в Русия със 110 милиона потребителя – предимно тийнейджъри. 33 милиона са уникалните посетители на ден.

8. Orkut беше изпреварен тази година от Facebook в Бразилия. Orkut обаче все още нараства с 5% годишно и 87% от потребителите му запазват профилите си, дори ако са активни във Facebook.

9.  Швеция е най-„свързаната“ страна в света, сочи класация на World Wide Web Foundation за 2012 г.

10. Индия е точно след Великобритания в използването на LinkedIn с 10 600 000 потребителя.

11. Интернет потребителите в Япония прекарват най-много време онлайн – средно по 2,9 часа на ден. Японската мрежа Mixi има двайсет и един милиона регистрирани потребителя, от тях 15 милиона активни и е по-популярна от Facebook, който е с 10 милиона активни потребителя.

12. Норвежките марки имат най-висок рейтинг по критерия „зададени въпроси към тях“ във Фейсбук – 87%. За сравнение – в Обединеното кралство е 45%.

13. Има 40 милиона блога в Русия. По-голяма част от тях са „самиздат“. Думата идва от тайните издания през социализма.

Самиздат е форма на независимо, частно и най-често тайно печатане и разпространяване на литература (в някои случаи и на други материали, например аудио и подобни), която по някаква причина не може да стигне до читателите по утвърдените начини. За самиздат се говори главно в тоталитарни държави със силна цензура, готови да репресират инакомислещите автори, а самиздатските произведения нямат особена полиграфична стойност (в повечето случаи става дума за преснимани или преписани и предавани от ръка на ръка свитъци хартия). (Уикипедия)

14. Технологията за разпознаване на лица на Facebook е под обстрела на експертите за защита на личните данни в Германия.

15. Индия ще се превърне в най-големия пазар на Facebook в света до 2015 г.

източник: http://econsultancy.com/

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.