Рубрики
Начало » Комуникации » 18 долара за 1000 „приятели“ в социалните медии

18 долара за 1000 „приятели“ в социалните медии

Twitter

Twitter

Ако смятате, че с пари приятели не се купуват, дълбоко се лъжите. В ерата на социалните медии този принцип, с който са израснали хиляди поколения, вече не важи. Само срещу 18 долара можете да си купите 1000 приятеля. Това сочи анализ на Barracuda Networks, компания за сигурност в мрежата, цитиран в Economist.

Но дори да ги дадете тези парите, бъдете сигурен, че новите ви приятели няма да излязат с вас на питие след работа. Хм, как да ви го кажа? Ще „карам“ директно. Те изобщо не съществуват.

Голяма част от последователите и феновете в социалните медии на най-големите компании не са хора, смята Марко Камисани Калцолари, предприемач и преподавател в университета Ilum в Милано. Той проучва какъв процент от последователите на големите марки в Туитър са компютърно генерирани фенове или неактивни потребители. Разработва различни критерии, за да прецени дали даден последовател е човек или не. Наблюдава броя на „туитовете“ и каква пунктуация се използва. Например, според това изследване към юни 2011 г. почти половината от последователите в Туитър на производителя на компютри Dell са били ботове. Става дума за 700 000 фалшиви последователя.

Някои политици също имат много фалшиви последователи. Мит Ромни, кандидатът за президент на републиканците, се превърна в център на внимание от страна на медиите, когато само за един ден през юли профилът му в Туитър набъбна с 17% нови последователя.

По никакъв начин обаче не може да се каже, че някоя компания от доклада на миланския преподавател, е купувала фалшиви последователи. Често те сами се прикрепят към хора или марки без заплащане.  Но със сигурност има и фирми, които си пазаруват по този начин. Търговията с фалшиви профили е добреразвиващ се бизнес от сивата икономика, посочват от Barracuda Networks. В eBay, например, има поне 20 продавача, които предлагат тази услуга.

Кой има изгода да купи фалшиви последователи и приятели?

Обикновено това са стартиращи фирми или пък семеен бизнес. Повечето фенове, хилядите последователи, големият брой харесвания им помага да изглеждат по-солидни пред новите им клиенти.

Също така интерес към такива фалшиви фенове биха могли да имат и големи международни компании в ранния етап от присъствието си в социалните медии. Това обаче може и много да им навреди и да се отрази зле върху имиджа на марката им.

Всъщност въпросът е не колко фена или последователи имаш, а дали са ангажирани с марката.

Но засега този трик с тълпите фенове и последователи работи. „Нормалните хора не знаят все още, че това е черен пазар и някой си е накупил хиляди приятели „на килограм“. Мнозинството от потребителите на социални медии все още имат пълно доверие, че това са истински последователи на марката „, казва миланският преподавател. „Броят на последователите е повърхностно измерване, важно е доколко те са ангажирани“, твърди Карли Донован от Ogilvy Action.

В послеслов Economist допълват, че ако се следва този анализ, 13% на последователите им на @EconBizFin в Туитър са фалшиви.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.