Рубрики
Начало » Комуникации » Блогове » 20 съвета за писане на статии в Интернет

20 съвета за писане на статии в Интернет

 

danybon komputer terasa

 

Попаднах на интересна тема, която и мен отдавна ме вълнува и по която си имам изградени правила. Става дума за това как се пишат статии за Интернет. Авторката Лаура Хейл Брокуей, подобно на мен, е изучавала журналистика преди пика на мрежата и там се е обучавала на всякакви техники за писане на журналистически материали. В наше време Интернет е навсякъде и журналистическите умения са полезни, но трябва леко да се променят и да се спазват някои по-различни правила.

Лаура Хейл Брокуей препоръчва в Ragan Communication’s PR Daily и в своя блог http://impertinentremarks.com/ два добри източника – книга и доклад, от които извежда ценни съвети.

Книгата, която препоръчва, е “Letting Go of the Words: Writing Web Content that Works” на Janice Redish. От нея оформя няколко принципа. Аз ще ви ги представям в 10 правила:

1. Изхождайте от правилото, че повечето Интернет потребители са заети хора и нямат много време.

2. Вашите читатели ще четат само толкова, колкото да получат отговор на въпроса си, който ги е довел до Интернет.

3. Доброто писане за Интернет е като разговор.

4. Като пишете, трябва да отговорите на въпросите на хората. Те си вземат информацията набързо и си отиват.

5. Мислете за вашето уеб съдържание като част от ваш разговор – не на „криволичещ“ диалог, а целенасочен разговор с много зает човек.

6. Писането в по-неофициален стил не води до затъпяване. Неофициалният тон в Интернет прави общуването по-ясно.

7. Трябва да пишете така, че да ви разберат от първо четене твърде заетите хора.

8. Няма смисъл да използвате редки, строго научни или високопарни думи. Това ще попречи на читателите ви, които – не забравяйте – са заети хора, бързо да разберат вашата идея и информация. Те веднага ще затворят вашия сайт и ще преминат на следващия, който говори на техния език (и им цени времето).

9. Когато започвате да пишете, задайте си въпроса – какво хората биха ви питали, например, по телефона. Пишете така, все едно отговаряте по телефона.

10. Линковете, които се слагат в статията, трябва да са смислени. Не трябва да се казва: „Натисни тук“, „Виж още“ и др., а да се представят така, че да е ясно кое за какво е и да носят смислена информация.

Лаура Хейл Брокуей препоръчва и втори източник: Jakob Nielsen, “Website Reading: It (Sometimes) Does Happen“. Това е доклад, базиран на изследване, който установява основните принципи как потребителите четат уеб съдържанието.

„Самото написване на вашето съобщение в Интернет не е достатъчно. За да информирате пълноценно вашите читатели, а и да им въздействате, трябва да знаете как хората „консумират“ текстовото съдържание в Интернет. Тук обаче се сблъсквате с две противоречиви истини:

– Четенето е първата дейност, която хората извършват на един сайт;

– Повечето хора се стремят да четат възможно най-малко, но на повече сайтове.“

Докладът дава 83 насоки за писане на уеб съдържание. Ето 10 от тях:

1. Сложете най-важните думи първи.

2. Напишете ясно и много описателно заглавие.

3. Първите водещи изречения трябва да са кратки, добре да описват проблема и да се открояват от останалата част от текста.

4. Започнете с най-важната новина или информация.

5. Кажете го така, както си е и хората ще искат да четат повече.

6. Ако има технически термини, дефинирайте ги.

7. Сложете връзки към страници, които обясняват добре нещата.

8. Изпишете пълното наименование на съкращенията.

9. Използвайте илюстрации, таблици, списъци и диаграми, за да привлечете вниманието към важна или свързана информация.

10. За да се увеличи доверието и да накарате хората да четат повече думи, използвайте балансиран език.

източник: http://www.prdaily.com, http://impertinentremarks.com/, Letting Go of the Words: Writing Web Content that Works” на Janice Redish, Jakob Nielsen, “Website Reading: It (Sometimes) Does Happen“

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.