Рубрики
Начало » Комуникации » Angry Birds – шпиони

Angry Birds – шпиони

Angry Birds

 

Най-сваляната мобилна игра Angry Birds е използвана, за да шпионира. Това стана ясно от разсекретени нови документи от бившия агент Едуард Сноудън, предоставени на “Ню Йорк таймс”, “Гардиън” и ProPublica. Новината бързо обходи световните медии в последните часове. Американската агенция за национална сигурност и британските специални служби са разработвали съвместно от 2007 година начини за събиране на данни от потребителите на смартфони и таблети чрез приложения като популярната игра Angry Birds.

Досега тази програма е свалена повече от 1,7 млрд. пъти, т.е. службите имат информация за огромен брой хора – местонахождение на потребителя, възраст, пол, семейно положение и още по-детайлни данни.

Как е ставало?

„Нашата мишена решава да качи снимка, направена с камерата на мобилния телефон, в социалната мрежа. Какво можем да получим? Адрес на електронната поща, номер на телефона, списък с приятели, геолокационни данни и много друга информация, включително изображения“.

Информация се събира още и от приложенията на популярни социални мрежи като Фейсбук, Туитър, LinkedIn. Особен интерес има и към Google Maps.

 

 

източник: “Ню Йорк таймс”, “Гардиън” и ProPublica

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.