Рубрики
Начало » Блог » Биляна Бонева и Милен Атанасов » Журналистката Биляна Бонева разказва за Теракотена армия

Журналистката Биляна Бонева разказва за Теракотена армия

 

bilyana boneva terakotena armia

 

Kитайският император Цин Шъхуан е владетелят, който обединява Китай, започва строежа на Великата китайска стена, създава Теракотената армия и търси тайната на вечния живот. Вече над 2 хиляди години около 8000 войници пазят тайната му – стремежа му към безсмъртието. За да живее вечно, той си изградил подземен свят, реплика на реалния.

 

Журналистката от БНТ Биляна Бонева и операторът Владимир Богдански получиха специално разрешение да заснемат Теракотената армия в Сиан – едно от чудесата на света, създадено по заповед на първия китайски император, за да бъде охраняван в отвъдния свят.

 

terakotena armia bilyana boneva

 

За мистерията около подземната империя на владетеля гледайте в репортажа в „Панорама“, а така също и във филма на Биляна Бонева, оператора Владимир Богдански и режисьора Меглена Атанасова „От Сиан до Забранения град“ в рубриката „В кадър“ на 25 октомври по БНТ1. Журналистите тръгват по древния Път на коприната, за да търсят отговор на промените, които настъпват в съвременен Китай.

 

автор: Биляна Бонева
оператор: Владимир Богдански
режисьор: Миглена Атанасова
„Панорама“, БНТ

 

 

Биляна Бонева-Атанасова е международен редактор в „По света и у нас“ на БНТ, а също така и съавтор на предаването „Зелена светлина“. Биляна е и моя сестра.

 

Биляна е толкова сладкодумен разказвач и когато говори за международни новини, събития или тенденции, всичко се превръща в чудесен и запомнящ се разказ.

 

Фейсбук страница на филма „От Сиан до Забранения град“ на Биляна Бонева: https://www.facebook.com/OtXianDoZabraneniagrad/

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".