Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » „Богатите деца на Техеран“ показват в социалните медии луксозния живот в Иран

„Богатите деца на Техеран“ показват в социалните медии луксозния живот в Иран

bogatite deca na teheran

 

Твърде малко знаем за съвременен Иран и за живота там. През есента на 2014 г. една инициатива на младежи от Техеран стана абсолютен хит в социалните медии. Те са богаташки деца, които бяха решили да покажат живота си със снимки, които качват в Instagram „Богатите деца на Техеран“ (RichKidsOfTehran) – http://instagram.com/richkidsoftehran. Получиха огромно внимание в социалните медии и десетки хиляди последователи. Новината за тях бързо се пренесе в големите медии – CNN, Independent и др. И после всичко замря. Днес се сетих да проверя какво става с бързата им слава. В медиите пише, че оригиналният акаунт е спрян (има противоречиви новини кой го е спрял), но се е появил нов – http://instagram.com/richkidsofteh. Оказа се, че този път са взели мерки. Достъпът до профила им е ограничен и няма публични снимки.

Следи от тогавашната им активност и снимки от живота им могат да се намерят във Фейсбук -https://www.facebook.com/RichKidstehran.teh, макар че профилът да е просъществувал само 5 дни. Сега проверих, че акаунтът им в Туитър е по-активен и показва и снимки от последните дни -https://twitter.com/richkidsofteh.

„Богатите деца на Техеран“ е направен по аналог на американския профил @RichKidsofInstagram, който е много популярен и показва луксозния начин на живот на богаташките деца. Снимките от Техеран също демонстрират голям лукс и най-вече доста освободен начин на живот – жените са с къси рокли, по бански; партитата не се различават от тези в западния свят. Виждат се супер луксозни къщи и колекции от скъпи коли. Главните герои – богатите деца на Техеран, носят дизайнерски дрехи. На моменти си личеше и лека безвкусица, защото имаше снимки на младежи в много скъпи коли, а те бяха облечени по анцузи. Снимката, която ми направи впечатление тогава, беше на младеж с анцуг (мисля, че „Адидас“) в много скъпа кола, а на лявата си ръка беше не с един, а с цели два скъпи часовника. Имаше и други подобни залитания – например, прекалено къси и впити рокли и обувки на супер високи токчета или бели ботушки при дамите – картинки, които ми напомняха на „модните“ залитания и в България в началото на 90-те години. Разбира се, имаше и много стилно облечени младежи и девойки. Например, ЕТО една хубава снимка. Като цяло – наистина момичетата са красиви, а много от момчетата – атлетични.

„Ние искаме да променим начина, по който светът гледа на нас“, написаха преди два месеца „Богатите деца на Техеран“, преди дейността им да секне, поне публичният достъп до техните акаунти вече да е ограничен. „Хората (в Иран) не използват камили за транспортиране, но някои може да се возят на „италиански и немски коне“… Искаме да покажем на света луксозната страна на Техеран.“

Хъфингтон пост показва в репортаж снимки от стария акаунт на „Богатите деца на Техеран“ и информира, че снимките от новия профил са с подобно съдържание. Припомня и другата важна цел на „Богатите деца на Техеран“ – да се противопоставят на негативните новини за този район на света, които световните медии излъчват.

 

 

 

Макар че не можем публично да следим новините около „Богатите деца на Техеран“ в новия им профилhttp://instagram.com/richkidsofteh, постовете им в Туитър показват, че забавлението явно не ги е напуснало. Една от последните им снимки е от ски ваканция.

Има доста нападки към създателите на „Богатите деца на Техеран“, а също така те имат и много привърженици, които определят активността им в социалните медии като напълно нормална за тази младежка възраст, трети виждат протест срещу статуквото в държавата.

Одобрявани или не, основното послание в социалната активност на „Богатите деца на Техеран“ е:

„Ние нямаме лоши намерения и не сме против никого“.

снимки: https://twitter.com/richkidsofteh

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.