Рубрики
Начало » Комуникации » Блогове » Китайски хакери крадат блог на американка

Китайски хакери крадат блог на американка

kitajski hakeri - blog amerikanka

Китайски хакери откраднаха блог на американка.

Не, това не е сюжет от американски филм, а истинска история на американска блогърка, чийто кулинарен сайт е бил откраднат от китайски хакери.

Но историятa звучи наистина като сюжет от филм. Има си хакери – и то китайци. Има си нещо от нашето ежедневие – блогове и Гугъл. Има си престъпление и дори намеса на ФБР.

Джеси Крос е 35-годишна американска блогърка. От 4 години си има блог с готварски рецепти, който е много популярен. Месечно привлича по 200 000 читали. Прави всичко за удоволствие и иска да научи хората да готвят. Издава книга и точно, когато е в еуфория от това събитие … нещо се случва.

Историята й беше разпространена преди няколко часа от популярния блог за социални медии Mashable. Порових се в нет-а и попаднах на самия разказ на Джеси Крос в собствения й блог. Тя се извинява, че не е писала дълго, но е била много заета, защото хакери са откраднали нейния домейнhttp://www.thehungrymouse.com в средата на март и до средата на май е нямала никакъв контрол над сайта си. Макар и технически доста грамотна, Крос споделя, че никога не е предполагала, че такова нещо може да се случи.

Кражбата е станала в средата на март, но Крос разбира, че има някакъв проблем едва в средата на април. Точно излиза нейната книга и тя се опитва да влезе да пише в блога си затова. Но не, има проблем. Пробва и пак, и пак. Мисли, че прави нещо грешно, но уви – не става. Свързва се с хостинг фирмата си. Те почват проверка и след час й се обаждат, че блогът й е „собственост на някакъв пич в Китай“. „Китай?“, втрещена е авторката.

Започва да си проверява gmail-а и вижда, че някой го е настроил така, че да изтрива автоматично всички писма, които идват от хостинг компанията й и за регистрация на домейна й.

Джеси Крос не се притеснява, че може да докаже, че е собственик на сайта, защото публикациите са нейни, излиза книга със същото съдържание с нейното име, има стотици счетоводни и данъчни документи.

Консултира се и с адвокат. Информира главния прокурор за бизнес измама, а така също и сенатора Джон Кери, който се интересува от кибертероризъм. Екипът на Джон Кери действа светкавично и свързва авторката с ФБР. Посъветвана е да не съобщава за случилото се публично, докато тече разследването, защото не е ясно каква е била целта на китайския хакер.

Mashable допълва, че с казуса са се занимавали и от Гугъл, защото Крос е имала реклами от GoogleAdsense. С кражбата на блога китайският хакер е откраднал и кода й за реклами. Това вече си е измама, според правилата на търсачката.

В крайна сметка историята има щастлив край. Джеси Крос отново пише в своя блог. А тук можете да се запознаете и с 10-те съвета, които тя дава на всички блогъри, за да не преживяват ужаса, който й се е случил.

 

източник: http://www.thehungrymouse.com/, Mashable

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.