Рубрики
Начало » Комуникации » Как домакинствата без телевизор научават новините?

Как домакинствата без телевизор научават новините?

nilson 280

Интересно изследване на Nielsen беше публикувано тези дни в САЩ. То показва, че през последните години започва да се увеличава броя на домакинствата без телевизор у дома. Към момента бройката е над 5 милиона, за сравнение през 2007 година е била 2 милиона.

Все още доминира традиционният модел – 95% от домакинствата имат телевизор и редовно гледат телевизия, но напоследък се забелязва и бавно разпространение на другата тенденция, известна като „нулева телевизия“.

Изследователите се концентрират върху въпроса по какъв начин домакинствата без телевизор научават новини и как се забавляват.

Оказва се, че 75% от тази нова категория домакинства, които не черпят информация от телевизията, всъщност имат телевизори, но ги ползват за гледане на DVD филми, за електронни игри или за сърфиране в Интернет.

Точно тази категория хора са показали „ненаситен апетит“ към съдържание и новини, но си ги осигуряват по друг начин. 37% ги научават през компютрите, 16% през Интернет, 8% през смартфоните и 6% през таблетите.

Другият интересен факт в изследването е, че средностатистическият американец прекарва повече от 41 часа всяка седмица пред някакъв екран. Това е почти пет и половина часа дневно. По-голямата част от това време (повече от 34 часа на седмица) е пред телевизора. Поведението варира доста в зависимост от етническата принадлежност. Средностатистическият афро-американец прекарва близо 55 часа, испаноговорящият – малко повече от 35 часа, а от азиатски произход около 27 часа на седмица.

източник: http://www.nielsen.com/

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.