Рубрики
Начало » Комуникации » История на социалните медии

История на социалните медии

social media history

Инфографика разглежда историята на социалните медии от пускането на първия имейл до наши дни в ерата Facebook, Twitter и др. Интернет винаги е бил социален. Целта му е да се позволи на хората да се свързват, да общуват и да си сътрудничат.

Според инфографиката, идеята зад Facebook, LinkedIn и социални медии, не е нова. Те просто давата нов щрих в това, което хората винаги са искали да направят онлайн – обмен на идеи и информация.

А ето и историята на социалните медии:

Тя започва с първия мейл, изпратен през 1971 година.

Продължава с Usenet – компютърен сайт за общуване и обмен на публикации за музика, наука, литература и спорт от началото на 80-те години.

Следва идеята за World Wide Web от 1989 година на английския инженер Тим Бърнърс-Лий, който ръководи и нейната първа реализация в мрежата на Европейската организация за ядрени изследвания в края на 1990 година.

През 1994 година е създаден първият блог. Той е дело на Джъстин Хол – журналист на свободна практика, известен най-вече като първия блогър в света. Роден е на 16 декември 1974 година. Като студент в Swarthmore College, той започва своя уеб-базиран дневник „Justin’s Links from the Underground“.

През 1995 година classmates.com позволява да се търсят и да се свързват бивши съученици.

През 1996 година се появява ask.com – търсачка, която дава отговори на поставени въпроси.

Следва AIM – America Online(AOL) Instant Messaging през 1997 година – програма за мигновени съобщения.

Jorn Barger, един от първите блогъри, „изковава“ термина „weblog“, който произлиза от „logging the web“, постепенно остава само „blog“/блог.

1998 е годината на Open Diary – онлайн общност, която пише като в дневник.

През 1999 година се появяват вече Blogger и LiveJournal.

Blogger е система за блогове, комбинация от софтуер и услуга за създаването, поддържането и хостването на такива. Създадена е от Pyra Labs през 1999 г., която по-късно е закупена от Google през 2003.

LiveJournal е виртуална общност и социална мрежа, в която потребителите на Интернет могат да поддържат свой блог, журнал или дневник. LiveJournal стартира през март 1999 от Брад Фицпатрик като начин да споделя заниманията и интересите си с приятелите от гимназията. На 2 декември 2007, Six Apart обявява, че продава LiveJournal на SUP, руска медийна компания, която е лицензирала LiveJournal за използване в Русия.

През 2000 г. е създадена Wikipedia.

На 11 септември 2001 година се появява Meetup – социална мрежа, която олеснява срещите на групи от реалния живот.

През ноември 2001 година е поставено началото на StumbleUpon. Той е плъгин за уеб браузър и интернет общност, които позволяват на потребителите да откриват и оценяват уеб страници, снимки и видео.

Следва Friendster, който дава възможност на потребители да си създават профили и да се свързват с приятели.

През 2003 година се появяват MySpace и WordPress.

През 2004 година – това е вече известна година – е създаден Facebook. А така също и Flickr.

Година по-късно (2005 г.) – YouTube.

През 2006 година – Twitter, а така също и Sportify – шведска музикална услуга, позволяващо легалното споделяне не плейлисти.

Tumblr се проявява през 2007 г. като система за микроблог.

През 2008 година – Groupon.

А през 2009 година – Foursquare.

През 2010 г. – Google buzz.

През 2011 г. – Google+.

През 2012 г. – Pinterest.

history soc media

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.