Рубрики
Начало » Комуникации » Как да си защитите своята онлайн репутация?

Как да си защитите своята онлайн репутация?

 

google-485611_640

 

В наши дни хората все повече се допитват до Google за всичко. Това е прекрасен начин за намиране бързо на информация. Всичко е добре, ако тя е точна и добронамерена. За съжаление не винаги човек може да получава само положително потупване по рамото, а това важи още повече, ако има бизнес, ако е известен или пък активен в Интернет.

Опцията да се скрие човек от Интернет и Google също не е решение, защото липсата на каквато и да е информация също буди недоверие.

Да се върнем на негативните публикации.

Хора, които по някаква причина не ви харесват, със сигурност ще публикуват като анонимни нещо срещу вас или бизнеса ви. Тяхното мнение има вероятност да се покаже на челни позиции в Гугъл.

 

Обикновено избират:

 

– т.н. „грип“ сайтове, които са популярни, защото се подиграват и критикуват политици, известни личности, институции, корпорации. Те дават възможност на обикновените хора публично да критикуват известните, богатите и властимащите.

– форумите;

– различни сайтове.

 

Тези постове почти не могат да бъдат изтрити от търсачката.

Трябва да знаете, че 90% от хората търсят информация само сред предложенията, които се е появила на първа страница на Гугъл и ако попаднат само на отрицателната, това може да е пагубно за вас.

 

online reputacia

 

Ето три най-чести случая, при които почти задължително се проверява какво пише за вас в Google:

 

1. Имате среща

 

Бъдете сигурен, че този, с когото се срещате, ще провери в търсачката какво пише за вас. 70% от мъжете го правят, а при жените процентът е 63.

50% от срещите се разпадат, ако за другия човек има нещо странно в появилите се резултати в Google.

 

2. Търсите си работа

 

Шансът да бъдете проверен от рекрутър в Гугъл е 90%. Т.е. почти всички го правят. 69% от рекрутърите ви махат кандидатурата, ако видят нещо смущаващо във вашите профили в социалните медии.

 

3. Продавате нещо

 

80% от хората, които искат да купят нещо, си променят решението, ако видят отрицателно мнение.

68% от купувачите се доверяват повече, когато видят отрицателни и положителни точки.

3 негативни мнения на видно място са достатъчни хората да отхвърлят това, което им предлагате.

 

Какво можете да направите, за да си защитите онлайн репутацията?

Заглушете негативните мнения с истински позитивни разкази. На негативните отговаряйте професионално, в никакъв случай не трябва да сте емоционален и да нападате.

 

Публикувайте редовно собствена информация в своя сайт, блог, в социалните медии. Пишете прессъобщения. Включвайте се като гост-блогър на чужди сайтове. Нека вашите собствени публикации да са на челно място в Гугъл. Ако успеете да задържите челни позиции и да завладеете първа страница, можете да бъдете спокоен, че сте спасили онлайн репутацията си. Но не се успокоявайте дълго. Редовно проверявайте какво точно излиза за вас и дали държите все още първите позиции.

 

info online reputation1

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.