Рубрики
Начало » Комуникации » Как да управляватe своята онлайн репутация?

Как да управляватe своята онлайн репутация?

google yordanka boneva blagoeva 280Вероятността някой рекрутър или работодател да потърси в Гугъл какво пише за вас преди да ви покани на интервю или да ви предложи работа е голяма. Повече от 10% от търсенията в Гугъл са за имена на обикновени хора, споделя за Mashable Кевин Накао, главен изпълнителен директор на Meritshare.

Кевин Накао дава 5 съвета как да управлявате своята онлайн репутация:

1. Напишете вашето име в Гугъл.

Все по-често хората правят това – изписват имената си Гугъл и проверяват къде какво пише за тях.

Излезте обаче от своя профил в Гугъл, за да са по-реални резултатите, които виждате.

Мислете за първата страница на Гугъл при търсене на вашето име като на ваша лична страница, за която трябва да се грижите добре. Изследванията показват, че 90% от кликванията идват от резултати, които се появяват на първа страница. Много малко потребители продължават търсенето на следващите страници.

Потърсете нещо негативно за вас в следващите 5-10 страници.

Ако имате често срещано име, например, Иван Иванов, започнете да използвате и второто си име или инициали, за да се откроите от другите. По този начин изпишете имената си и в LinkedIn профила си, а така също и в автобиографията и в молбата си за работа.

2. Притежавай името си

Когато компаниите изграждат своята SEO стратегия, се стремят да притежават първите страници на резултатите за името си. Вие трябва да направите същото. Ето няколко съвета:

Профилът ви в LinkedIn трябва да съдържа вашето име. Например, ето моят профил http://www.linkedin.com/in/yordankaboneva. Резултатите от LinkedIn излизат почти винаги на челни позиции в Гугъл, защото URL съвпада с ключовите думи и LinkedIn е високо в SEO класациите. Ако все още не сте направили това, добре е да отиде в профила си в LinkedIn и да редактирате изписването. Сложете и снимка, която е подходяща за професионална биография. Имайте предвид, че тя ще се появи на челни позиции при търсене в Гугъл. Това ще е първото впечатление за вас за хората, които търсят информация.

Гугъл познава Гугъл. Затова е добре да имате профил в YouTube, Google+ и Picasa. Обикновено заемат челни позиции при търсене в Гугъл. Хубаво е да започнете да използвате Google+. Има много възможности за качване на стимки, споделяне на линкове и мнения.

Кевин Накао препоръчва да се използва и неговата фирма Meritshare за подобряване на онлайн репутацията, защото сайтът е оптимизиран за търсене на имена и ако се направи профил там, най-вероятно ще се появи на първа страница при търсене в Гугъл.

3. Блокирайте или скривайте определено съдържание за вас

При различните социални медии се действа по различен начин. Например, Фейсбук позволява да отбелязвате кое съдържание е публично или лично. За всеки случай можете да се презастраховате като отметнете всичко, което пускате във Фейсбук, да е само за приятели. Така ще блокирате публичния достъп и евентуални рекрутъри или работодатели няма да могат да надникнат в личния ви живот.

Има платени услуги, които извършват мониторинг и премахват негативни и нежелани публикации, свързани с вашето име, споделя Кевин Накао. Той препоръчва две фирми: http://www.reputation.com/ и http://www.reputationchanger.com/.

4. Най-добрата защита е настъплението!

Вместо да чакате да се появят негативни резултати за вас и чак тогава да се сетите, че трябва да се грижите за онлайн репутацията си, най-добре е предварително да завземете първите страници на Гугъл с ваше съдържание.

Например, искате някаква страхотна статия за вас да се появи на първа страница. Кевин Накао препоръчва да се използва http://BrandYourself.com, където може да се уточни кои линкове искате да излизат напред. Самите вие също можете да си помогнете като „свържите“ различните си профили и ги насочите към LinkedIn или Google+, които дават такава възможност.

Ако имате профил в Twitter и в други социални медии, използвайте https://www.vizify.com/, за да превърнат данните ви оттам в инфографика, съветва Кевин Накао.

5. Владейте играта

Споделете своя опит в блог, отговорете на въпрос в Quora или коментирайте статия. Ако има професионална социална мрежа във вашата сфера, направете си профил и там. Коментирайте, споделяйте ваши мисли и знания в блог, във форуми, групи, създайте си профили в престижни издания. Кевин Накао дава за пример да се направи профил във Forbes. За България аз препоръчвам да го сторите в мрежата на „Капитал“ и „Дневник“ – id.capital.bg/, защото е престижно и излиза на челни места в Гугъл. Ето моят профил там id.capital.bg/danybon. Споделяйте мнения, коментирайте и в социалните медии, защото Гугъл следи социалната активност при класиране на резултатите от търсенето.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.