Рубрики
Начало » Комуникации » Блогове » Как 9-годишната блогърка Марта Пейн пребори цензурата?

Как 9-годишната блогърка Марта Пейн пребори цензурата?

marta lunch blog

Снимките на малката блогърка

През април едно 9-годишно момиченце решава да си направи блог, в който да слага снимки на храната в училище. Прави кратък коментар на качеството и количеството и слага оценка в скала до 10.

Блогът е направен в Blogger и е наречен http://neverseconds.blogspot.com/. В началото за създаването му й помага баща й. Той предлага псевдонимът й да е Veritas Ex Gustu. Но пък кой знае латински, коментира Марта. Затова малката блогърка решава да се нарече просто Veg.

Марта Пейн започва да пише активно през май. Тогава има 17 публикации. С тях обаче постига невероятна аудитория. Проектът на Марта бързо се разпространява през социалните медии и тя получава огромна подкрепа. Под всяка нейна статия има много коментари. Хората започват да й изпращат и свои снимки от ястията в училищните столове.

На 1 юни Марта Пейн решава, че каузата й може да се обвърже и с благородно дело. Пише, че е получила леко критични коментари – поне има какво да яде, а децата в Африка нямат такава възможност. Така се включва в кампанията на Mary’s Meals. Нейните читатели получават възможност да дарят пари за изграждане на кухня за деца в Малави, държава, която се намира в Югоизточна Африка. Марта дарява 70 паунда, които са събрали заедно с нейно приятелче от благотворителна дейност.

Скоро медиите започват да пишат за малката блогърка и да публикуват нейни снимки. Обществото е възмутено от това какво трябва да ядат учениците в училище – нездравословно и твърде малко като количество. Иска се промяна.

В четвъртък Марта е извадена от часа по математика и от ръководството на училището й са й казали, че тя повече не може да прави снимки на храната в стола, защото те са се появили във вестниците.

Малката блогърка се връща вкъщи и написва последната си статия „Goodbye.“. В нея разказва за забраната. По-късно се включва и баща й – Дейв, който е проучил откъде идва цензурата. Оказва се, че тя не е наложена от училището на Марта, а от областния съвет на Аргил анд Бют (Шотландия). Дейв заявява, че това е срамота да се спре нещо толкова популярно, предизвикало остри дискусии в страната и в чужбина, събрало над 2 милиона посещения и натрупало дарения за няколко дни от 2000 паунда за кухнята на децата в Малави.

Зад малката шотландска блогърка застана цялото общество и се противопоставя на цензурата на чиновниците. Под прощалната й статия има над 2200 коментара. Всички големи медии отразяват казуса. Социалните медии са залети от протестни публикации на хора от цял свят, които дават кураж на Марта. В същото време даренията за кухня за децата в Малава бързо растат.

Вчера по обяд Съветът на Аргил анд Бют оттегли забраната си и отново разреши на малката блогърка да продължи да снима в училищния стол.

В момента за каузата на Марта в Малави са събрани над 55 000 паунда от над 4000 дарения и сумата постоянно нараства. Интересно е да се наблюдава и броячът на блога й, който за по-малко от секунда отчита нов посетител. До момента той има над 4 милиона посещения.

Марта Пейн публикува нова статия и благодари за подкрепата. Обеща, че в понеделник се връща към блогърството и отново ще снима училищната храна.

Макар и на 9 години, Марта Пейн стана добър пример как човек трябва свободно да си изразява мнението и да се бори срещу цензурата. А блоговете и социалните медии отново показаха силата си.

 

източници: http://neverseconds.blogspot.com/, Mary’s Meals

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.