Рубрики
Начало » Комуникации » Гражданска журналистика » На кино в кварталното паркче

На кино в кварталното паркче

 

kino v parka 7

 

Съпругът ми ме изненада с приятно предложение – вечерно кино в кварталното паркче. Беше видял информацията за събитието във Фейсбук и по модерен начин ми отправи покана там. Аз веднага я приех. На кино всеки може да отиде по всяко време и е нещо обичайно в наше време, но когато киното идва в кварталното ти паркче – е, това вече е важно събитие! Нямаше как да не уважим инициативата. Вечеряхме и се отправихме към парка.

 

kino v parka 5

 

Началото беше обявено за 20,45 ч. Имаше столчета и шезлонги на една голяма поляна. Повечето места вече бяха позапълнени, когато стигнахме, но без проблем намерихме свободни.

 

kino v parka 3

 

Първо гледахме кратко филмче, което много ми допадна – за красиво, младо бременно момиче, приятеля й, напускането на мизерната им квартира в големия град, пътуването на автостоп към селската къща на дядото на момчето, преминаването през гъстата гора, снега и осъзнаването, загубването на момичето, притесненията на момчето и накрая тяхното намиране в добавка – усмихнатия сън на момичето за тяхното бебе.

 

kino v parka 6

 

Малко след това започна и филмът, който ни събра на тази поляна – „Аве“. В инициативата се показват само български филми.

 

„Аве“ е филм от 2011 година на режисьора Константин Божанов, по сценарий на Константин Божанов и Арнолд Баркус. Главните роли се изпълняват от младите известни актьори Ованес Торосян (“Източни пиеси”, “Тилт”) и Анжела Недялкова, която от тази година вече често е наричана и „Красавицата от Трейнспотинг 2″ заради участието си в култовия филм на Дани Бойл.

 

 

„Аве“ разказва съдбите на двама младежи – момче и момиче, които се срещат на автостоп по пътя за Русе. Камен, главният герой, бърза за погребението на най-големия си приятел, а 17-годишната Аве издирва своя по-голям брат, който е зависим, и тя се надява да го намери и да му помогне.

 

kino v parka 2

 

Филмът се хареса на публиката. На мен също ми допадна. Не обичам филми, които показват толкова тежки проблеми и съдби, а тук сякаш беше струпани в повече, но имаше силни моменти, които оцених, а така също и забавни моменти. След това се порових за още информация за филма и актьорите.

 

Kino v parka 1

 

Инициативата с показването на филми в парка е прекрасна. Не е само заради запознаване с българското ново кино, но и спомага за развиване на кварталния живот. А това е най-чаровното.

 

Вече беше към 11 часа вечерта. Приятната нощна разходка в парка и след това по кварталните улици много ни ободри. Беше спокойно. Само тук-там някоя мързелива котка се поразмърдваше от хубавото си местенце и преминаваше около нас. Единственият проблем се оказаха – тротоарите. Тротоарите не стават за вървене. През деня са сложни и осеяни с препятствия, а нощно време са направо опасни – неравности, счупени плочки, отворени шахти, забити малки колчета и какво ли още не. Да се върви по тротоара е по-опасно отколкото по платното. Коли почти не минаваха и колкото и да искахме да се движим по тротоара, нямаше как. Това ми е единственото неприятно усещане от нощната разходка. Иначе всичко друго беше прекрасно.

 

В района ще има още две прожекции. На 9 август в парка „Гео Милев“ посетителите ще могат да гледат документалния филм „Пощальонът“, а на 10 август в парк „Герена“ е прожекцията на известния български филм „Тилт“. Подробности можете да следите тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".