Рубрики
Начало » Комуникации » PR преди и сега – ИНФОГРАФИКА

PR преди и сега – ИНФОГРАФИКА

pr before and now 280Развитието на социалните медии и бумът на блоговете напълно промениха PR в последните години. Медийните империи все повече отслабват, а PR специалистите непрекъснато трябва да мислят варианти как да общуват с упоритите блогъри, които могат да се изкажат по всяко време на денонощието.

Една от най-бързо променящите се сфери в последните години е медийната. Традиционните медии бавно отстъпват мястото си на социалните медии и на блоговете. Другата сфера, която се налага бързо да се променя, е PR, защото е в пряко взаимодействие с медиите.

Фейсбук, Туитър, LinkedIn и блоговете напълно промениха всичко в PR. Прессъобщенията вече са изместени от публикации в социалните медии, а брифингите от разговори, в които двете страни имат равноправни позиции. Работата с журналисти се оказва далеч по-лесна, а отношенията – далеч по-контролируеми. Преди години се общуваше само с няколко медии, а постепенно беше се наложила и модата дословно да се препечатват прессъобщение. В момента много блогъри са обявили война на този начин на общуване. А и дори да го направят – жертват много. Например, еднаквото съдържание (какъвто е случаят при прессъобщенията) се наказва жестоко от Гугъл и сайтът им може да изпадне на задни позиции.

Преди дни в Media Bistro излезе интересна инфографика, която много точно описва PR преди и сега.

На първо място – репортерите вече са изместени от блогърите. Добрите PR специалисти следят какво пише за тях в блоговете и се опитват да общуват с блогърите. Това никак не е лесно, като се има предвид, че тук няма работно време, няма срокове за публикуване на статия и някоя изненадваща публикация може да се появи, когато на блогъра му скимне да я напише. През 2006 година е имало само 3 милиона блога, през 2011 година – 164 милиона.

Пресконференциите вече са изместени от чат в Туитър. 65% от компаниите във Fortune 500 имат активен акаунт в Туитър.

Печатните издания отстъпват място на социалните медии. Приходите на печатните издания падат драстично. 91% от специалистите по маркетинг твърдят, че кампаниите в социалните медии значително им увеличават трафика към сайта. 78% признават, че води до увеличаване на качеството.

Вместо някогашните снимки вече имаме Pinterest.

Акцентът от „твоя продукт“ минава върху „твоята гледна точка“.

Новинарските клипове избледняват пред новинарските линкове.

Т.н. „прес-кит“ (комплект с прессъобщение, снимки и други материали за медиите) е заменен от съдържанието.

Фокус групите са изместени от Фейсбук приятелите.

Голямата революция е при вечерните новини, които в традиционните медии, събират най-важната информация и концентрират най-голямата аудитория. Вече всичко е в социалните медии и по специално в Туитър. Новините се появяват на всяка секунда. Традиционният журналист е изместен от всеки с акаунт в Туитър, който е на мястото на събитието и може да пуска предава новини, които да стигнат до милиони.

Телевизията вече отстъпва място на YouTube.

Таблиците и данните в Excel загубиха позициите си заради инфографиките.

Новинарските приложения за мобилните апарати изместиха онлайн новините.

Остават си обаче някои важни принципи от PR – например, факти, правдоподобност, контакти, лидерско мислене, автентичност, подготовка, бързина, увлекателен разказ.

pr before and now

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.