Рубрики
Начало » Интересно » Как психолозите тълкуват нашата активност във Фейсбук?

Как психолозите тълкуват нашата активност във Фейсбук?

 

social-media-407740_640

 

Ерата на социалните медии предизвиква и нови проучвания в различни науки. Например, психологията започва да осъзнава, че споделянето във Фейсбук предоставя уникален достъп до психиката на човека и тя може да бъде изследвана внимателно.

 

Учените от Университета Мисури са направили проучване сред 200 студенти и са стигнали до извода, че това колко често човек публикува информация във Фейсбук – веднъж на час или веднъж на месец, е индикатор за психическото му състояние.

 

Целта на научното изследване била да се преценят нивата на екстровертност въз основа на социалните медии и Интернет. Учените помолили студентите да си разпечатат информацията от „дневника“ във Фейсбук. Имало възможност да заличат постове, които не искат да бъдат виждани.

 

computer-663046_640

 

 

„Активността във Фейсбук може да бъде прозорец към психическото здраве на хората. Профилите в социални медии биха могли да се използват като инструмент от психолози и терапевти“, смята ръководителят на изследването Елизабет Мартин.

„Терапевтите биха могли да използват активността в социалните медии дейност за създаване на една по-пълна клинична картина на пациента“, казва Мартин.

„Най-хубавото на социалните медии е, че могат да послужат като инструмент за психологическа диагностика. При тях се премахват някои от проблемите, свързани със самооценката при пациентите. Например, при попълването на въпросници всичко много зависи от паметта на един човек. Чрез споделянето във Фейсбук, учените наблюдават как човек се изразява и оценява по-точно. Дори, когато нещо е заличено или скрито от профилите във Фейсбук, пак говори достатъчно красноречиво за психическото състояние на пациентите.“

 

 

Как психолозите тълкуват определена дейност във Фейсбук?

facebook

 

 

Някои от участниците в проучването показали признаци на социална анхедония – неспособност да изпитат удоволствие от обикновено приятни занимания като комуникация и взаимодействие с другите. Такъв тип хора със социална анхедония са склонни да имат по-малко приятели във Фейсбук, рядко комуникират с приятелите си в социалната мрежа и споделят много малко снимки.

 

Скриването на по-голяма част от Фейсбук активността – постове, снимки, клипове, пък се смята за признак на по-високи нива на параноя.

 

„Интернет е нов начин да се изследва човешката психология“, смята Елизабет Мартин. „Поради анонимността в Интернет (реална или въображаема) хората се чувстват по-освободени и това дава уникален достъп до психиката им. Информацията, която споделят в социалните мрежи може да се възприеме като израз на естественото им поведение.“

 

Засега не е ясно дали терапевтите и психолозите ще използват социалните мрежи за лечение. Елизабет Мартин заявява, че проучването е първата стъпка към използването на информацията за евентуално предоставяне на по-пълна клинична картина на пациентите.

 

източник: http://munews.missouri.edu/, Mashable

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".