Рубрики
Начало » Интересно » Пуяк, девица или Интернет тигър сте?

Пуяк, девица или Интернет тигър сте?

 

sumatran-tiger-996481_640

 

Психологията все повече ще разсъждава върху Интернет личностите и нарасналото влияние на социалните медии в живота на хората. Изследователски проект открива 12 типа личности, които се срещат във виртуалното пространство.

 

Д-р Дейвид Джайлс, експерт по поведение в социални медии поведение и лектор в Университета Уинчестър, споделя:

 

„Повечето хора, които използват социалните медии, всъщност са комбинация от тези личностни типове. Дори е възможно да се държат по различен начин във Фейсбук и в Туитър, например“.

 

„Смартфоните направиха достъпа до социалните медийни платформи много по-лесен, в резултат на което много хора прекарват много повече време в разговори с приятели в киберпространството, отколкото го правят в комуникацията „лице в лице“ или по телефона. Това може да промени отношенията им с хората. Също така забелязваме, че тази тенденция може да повлияе на техните личности.“, разказва Д-р Дейвид Джайлс.

 

Ако по-добре се разбере как хората използват Фейсбук и Туитър, това ще помогне веднага за развитието на нови онлайн инициативи за обслужване на клиенти, смятат авторите на проекта.

 

Ребека Дай, мениджър „Социални медии“, твърди:

 

„Много хора признават, че се държат много по-различно в социалните медии в сравнение с „реалния свят“.“

 

Хората могат да открият свои общи черти в няколко типажа на личностите в социалните медии. Това много зависи от степента на тяхната активност, а така също и от честотата и вида на съдържанието, което те създават.

 

Новите типове личности, базирани на поведението в социалните медии, са:

Ултраси

 

Те са фанатично обсебени от Фейсбук или Туитър. Имат смартфон приложения и проверяват новините от тези нови медии десетки пъти на ден – дори и когато са на работа.

 

Изследването показва, че 14 на сто от потребителите във Фейсбук прекарват най-малко по два часа на ден в мрежата. А при групата 18-24 години процентът е по-голям – 21 на сто.

Отричащите

 

Те твърдят, че социалните медии не контролират живота им, но реалността е съвсем различна. Ако те не могат да имат достъп до своите любими мрежи, стават тревожни и се чувстват „изолирани“.

 

В проучването 20 на сто от потребителите Фейсбук заявяват, че ще се чувстват „загрижени“ или „изолирани“, ако трябва да деактивирате профила си. В Туитър процентът е 17 на сто.

„Чат-пат“ потребители

Много хора се регистрират в социалните медии, но реално влизат там „чат-пат“, т.е. от време на време.

 

„Чат-пат“ потребителите не са редовни, влизат понякога и дори може да минат седмици докато публикуват нещо.

 

Повече от 30 на сто от Фейсбук и Туитър потребителите влизат в профилите си чат-пат на ден и са там за по-малко от 30 минути дневно.

 

Девиците

 

Това са нови потребители, които току-що се регистрират в социални мрежи. В началото са плахи и може да не се справят лесно, но постепенно дори могат да се превърнат в „Ултраси“.

 

 

Криещите се

 

Те се крият в киберпространството. Рядко участват в разговори в социалните медии. Обикновено се притеснявате, че нищо интересно не могат да кажат.

 

В проучването, 45 на сто от потребителите във Фейсбук описват себе си като „наблюдатели“, в сравнение с 39 на сто от потребителите на Туитър.

 

Пауните

 

turkey

 

Те се разпознават лесно, защото обичат да се показват пред всички колко популярни са. Състезават се с приятелите си за последователи или фенове или пък колко „харесвания“ или повторни туитове ще получат.

 

11 % от потребителите на Туитър казват, че за тях е важно да имат повече „последователи“, отколкото техните приятели.

 

Интернет тигрите

 

Кротки и меки в „лице в лице“ разговорите, те са много упорити онлайн. Социалните медии им позволяват да имат силно мнение без да се притесняват как другите ще реагират.

 

11 на сто от потребителите във Фейсбук и 17 на сто от потребителите на Туитър казват, че мрежите им позволяват да бъдат по-упорити в сравнение с реалния живот.

 

Призраци

 

Някои хора се притесняват в социалните медии, когато дават лична информация на непознати. Те създават потребителски имена, за да останат анонимни.

 

Основната причина, която се посочва за това да не използват истинските си имена, е „сигурност“. 15 на сто от потребителите на Туитър и шест на сто от потребителите на Фейсбук са „призраци“.

 

„Подмененото дете“

 

За някои хора дори анонимността не е достатъчна. В социалните медии приемат много и различни личности. Уверени са, че никой не знае истинската им самоличност.

 

Около пет процента от Фейсбук и Туитър потребителите, казват, че крият самоличността си в социалните медии. Това им позволява с по-голяма свобода да изразят становищата си.

 

Питащите

 

Те задават въпроси във Фейсбук и Туитър и така избягват риска да бъдат изолирани.

 

Според проучването, 10% от Фейсбук и Туитър потребители казват, че се радвате, че социалните медии им дават възможност да задават въпроси, а не просто да пускат съобщения.

 

Информаторите

 

Информацията е валутата в социалните медии. Да бъдеш първият, който забележи нещо интересно и да го споделиш, това е прекрасно. Печели слава, а така също нещо толкова важно – повече последователи и фенове.

 

20 % от потребителите на Туитър и 22 на сто от потребителите Фейсбук казват, че искат да споделят информация и линкове със своите приятели и последователи.

 

Търсачи на одобрение

 

Те се безпокоят за това колко харесвания, коментари, повторни туитове ще получават, постоянно проверяват тази информация, защото е знак за тяхната популярност.

 

14% от Фейсбук потребителите казват, че за тях това е важно, при Туитър девет на сто имат такава ценност.

 

източник: http://www.newsroom.firstdirect.com/, http://www.healthcarecommunication.com/

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".