Рубрики
Начало » Комуникации » Социалните медии – източник номер 1 на новини за младите британци

Социалните медии – източник номер 1 на новини за младите британци

facebook

Социалните медии са източник номер едно за информация на 43% от британците на възраст между 16 и 24 години. Това сочи проучване на Института за изследване на журналистиката на Ройтерс, което изучава как хората научават новините в дигиталната епоха.

Фейсбук и Туитър са най-честите източници за информация за младите британци, а не интернет търсачките, например, Гугъл. Това обаче не важи за хората над 45 години. При тях само 11 % се информират за новостите през социалните медии, 33 % все още предпочитат търсачките.

Фейсбук се счита за най-важната социална мрежа за новини. Това е така за повече от половината анкетирани във Великобритания (55%). На второ място е електронната поща (33%). На трето – Туитър (23%). Google + и LinkedIn не са популярни сайтове за споделяне на новини.

Всеки пети британец споделя новини всяка седмица по имейла или през социалните мрежи. Като цяло обаче европейците са по-малко ентусиазирани от американците за дигитално споделяне, разказва Ник Нюман, редактор на доклада.

23% от британците са изключително заинтересовани от новини за наука и технологии. Само 19 % се вълнуват от бизнес информации и финансови новини. Хората във Великобритания са най-любопитни за новини около знаменитостите и по-малко се интересуват от вътрешната политика в сравнение с тези в другите изследвани страни.

Германците най-много се вълнуват от регионални новини, а американците са по-фокусирани върху новини от техния град.

Британците и германците са запалените последователи на спорта, а французите най-много се интересуват от изкуство и култура.

Датчаните показват най-силен интерес към международните новини (65%), докато британците и американците –  най-малко (48% и 44%).

Във Великобритания популярността на таблетите продължава да расте. 58 % от собствениците на таблети в страната имат достъп до новини от устройството си всяка седмица и ползват повече източници на информация в сравнение с други онлайн потребители.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.