Рубрики
Начало » Комуникации » Как да преценим какво да споделяме в социалните медии?

Как да преценим какво да споделяме в социалните медии?

Лесен чеклист от четири въпроса 

В днешно време всеки е медия и всеки си има своята аудитория.

hands-facebook

 

Четири важни подвъпроса насочват към отговора на големия въпрос:

 

 

„Какво да споделяме в социалните медии?“.

 

Те могат да бъдат ползвани самостоятелно, но и по-стриктните могат да ги оформят в чеклист, за да си направят по-строга проверка дали дадено съдържание, което искат да споделят в социалните медии, си заслужава, дали ще бъде харесано.

 

Въпросите са оформени от блога Buffer. Ползвани са ценни съвети и от други специалисти по социалните медии. И не забравяйте:

 

В днешно време всеки е медия и всеки си има своята аудитория.

 

„Какво да споделя в социалните медии, за да бъда интересен, полезен, ценен?“

 

Този въпрос става все по-значим.

 

check list social media

 

Ето и четирите въпроса:

 

1. Ще ми благодари ли моята аудитория за това, което споделих?

Ако искате да станете наистина добри в социалните медии, този въпрос трябва да е първото нещо, което трябва да се запитате, преди да споделите някоя информация. Ан Хендли, отговаряща за съдържанието в  MarketingProfs и автор на книгара Content Rules, смята, че това е базата, от която трябва да тръгне всеки.

 

Ако това, което сте споделили е стойностно и хората го харесват, не само ще го прочетат, но и ще го споделят, а така вие ще достигнете до своя нова целева аудитория.

 

И няколко съвета за собствениците на малък бизнес, които използват социалните медии в своята маркетингова стратегия:

 

Когато се пише или споделя нещо, то трябва да бъде ценно за хората. Добре е да се разкаже история, а не да се акцентира на бранда.

 

При компании, които най-вече акцентират върху съдържанието, което споделят, винаги в един момент се появяват съмнения дали всичко правят точно.

 

Не се притеснявайте!

Всичко е наред!

 

Според едно проучване, само 36% от марките, които използват контент маркетинга (маркетинга на съдържанието), смятат, че го правят ефективно. Не забравяйте обаче, че контент маркетингът е водещата тенденция в последните години.

 

Ето няколко насоки, които трябва да запомните:

 

- Продължавайте! Потърсете начини за подобряване на съдържанието си всеки божи ден!

- Вслушвайте се в клиентите си и помислете какви трудности, проблеми, предизвикателства можете да им помогнете да преодолеят!

- Тревожете се по-малко за това как да повишите продажбите на компанията от всеки пост във Фейсбук, снимка в  Pinterest или от изпратена електронна поща!

2. Това, което ще споделя, кара ли ме да възкликна?

 

Не е важно само да е полезно съдържанието. Помислете и за такива постове, които да са забавни, интересни, закачливи, да грабнат вниманието или просто да разчустват четящите. Това може да се постигне с няколко вида послания, които са интересни, интелигентни, информативни, тъжни или нещо, което като го види човек, да си каже:

 

„Това трябва да го споделя с приятелите си“.

 

Полезни насоки дава Дейвид Киркпатрик с разбирането си за „Holy Smokes“.

 

3. Постът ми премина ли Фейсбук теста?

Ако публикувате нещо във Фейсбук и ако то се радва на интерес, харесване, коментиране, споделяне, значи посланието ви е минало Фейсбук теста и вашата аудитория го е одобрила.

 

„Хората споделят нещата, които ги правят да изглежда умни и готини (сооl). В социалните медии самите те си изграждат своя личен бранд.“, твърди Анди Уидлин от Buzzfeed.

 

Според специалисти, в днешно време се отделя по-малко време на това към кого да таргетираме дадено послание и много повече се мисли върху това какво хората споделят.

 

4. Бих ли го изпратил по имейл на свой приятел ?

Този важен въпрос е зададен от Лео Уилдрих. Използва го като ръководен принцип за собствения си блог.

 

Това е изключително лесен и работещ принцип. Ако нещо е хубаво и може да го изпратиш веднага по мейл на свой приятел, значи е преминало и този тест.

 

И още една стратегия:

 

Ако за миг човек си представи, че е на мястото на своя читател, може да се запита дали даден пост е интересен. И ако му прозвучи:

 

„О , това е интересно, наистина ми харесва“,

 

тогава отива и публикува статията или поста.

 

източник: Buffer, Лео Уилдрих, „Holy Smokes“, Ан Хендли

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.