Рубрики

Стадо край София

kozi malkaВчера поспрях специално да заснема едно тъничко дърво с големи, есенни листа, пръстнати около него. Днес се изкуших да грабна фотоапарата по друга причина. Трябваше да изчакам да пресече стадо с овце и кози.

Знаете ли – изобщо не го казвам несериозно, присмехулно или заядливо. Беше ми много приятно да видя стадо, а малкият ми син беше във възторг. Успях да направя само 2 снимки. Овчарят се появи много бързо и чевръсто преведе стадото си през пътя. Това е недалеч от „Камбаните“ и до няколко затворени комплекса. Хубаво е, че все още има стада из подножието на Витоша. Спомням си, че преди няколко години в „Младост 4″ често обикаляха стада крави и си пасяха между блоковете. Това беше преди построяването на Бизнес парка и „Кино Арена“ – Младост. На мястото, където сега са те, имаше голяма поляна, из която често пасяха стада. Всъщност не беше чак толкова далече – може би към 2000-2002 година.

Но да се върнем да днешното стадо. Може би е от малкото оцелели стада в София, а този овчар има вече уникална и рядка професия.

 

kozi 1 kozi 2

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.