Рубрики
Начало » Комуникации » Защо сме обсебени от социалните медии?

Защо сме обсебени от социалните медии?

facebook

Обсебени сме от социалните медии или от себе си? Защо все повече хора са в социалните мрежи? С кого се свързват и за какво говорят?

Един от всеки осем души в света вече е във Фейсбук. Или – една пета от времето прекарано в Интернет всъщност е в социалните медии. От 2009 година онлайн-времето рязко започва да се увеличава. През 2012 г. вече достига 20%. Преди 5 години (2007 г.) е било по-малко от 8%.

Всъщност най-коректният отговор е, че сме обсебени от самите себе си.

80% от постовете в социалните медии са за самия човек, който ги публикува.

Защо хората добавят приятели?

82% – познават ги от реалния живот;

60% – общи приятели;

29% – заради външността;

11% – бизнес контакти.

Четири основни групи от думи преобладават в социалните медии – приятните занимания, спането, работата, времето. През нощта е ясно, че най-много се набляга на темата за спането. Към 8 ч. сутринта доминират думите, отнасящи се за времето. По същото време започват да се покачва и употребата на думите, свързани с работата. В края на работния ден, т.е. след 4 ч. следобед, започват да пробиват думите за приятните занимания.

25 милиона снимки се качват всеки ден. 35% от потребителите се „тагват“ сами.

В момента Фейбсук тества възможнистта да се плаща по 2 долара, за да могат потребителите да акцентират на новите си публикации. Това би коствало на средностатистическия потребител по 28 долара на месец, ако си плаща за всяка промяна на статуса.

Говорейки за себе си, центровете на мозъка ни асоциират темите с чувство за задоволство и най-вече – храна, пари или секс.

Девет десети от американците смятат, че хората споделят твърде много в социалните медии.

Половината потребители сравняват себе си с другите, когато видят нова снимка или нов статус.

Колкото хората прекарват повече време във Фейсбук, толкова повече започват да вярват, че другите живеят по-добре от самите тях.

Хора с висока степен на нарцисизъм и с ниско ниво на самооценка стоят повече от един час на ден във Фейсбук.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.