Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Ивайло Кортезов » 10 важни тези на Илиана Цветкова от СМГ защо са ниски резултатите от матурата по математика в 7 клас

10 важни тези на Илиана Цветкова от СМГ защо са ниски резултатите от матурата по математика в 7 клас

 

SMG

 

Илиана Цветкова, преподавател от СМГ, обясни в подробен анализ за dnes.bg защо са толкова ниски оценките по математика на матурата в 7 клас.  Оформих 10 важни тези от нейния анализ и предложенията й за промяна в обучението по математика. Допълнила съм и коментара от доц. Ивайло Кортезов, който той написа във Фейсбук страницата „Данибон“.

Вчера публикувах класация на училищата в София с най-високи резултати от матурите по математика. Начело застават СМГ, ПЧМГ, ЧОУ „Света София“. Сред най-добрите са 6 частни, 2 общински (СМГ и 107 ОУ) и едно държавно. В тези частни и общински училища със сигурност часовете по математика са значително повече в сравнение с тези по програмата на МОН.

 

10 важни тези от анализа на Илиана Цветкова защо са толкова ниски резултатите от матурата по математика в 7 клас през 2015 г.

 

1. Спадът на нивото в математическата подготовка на българските учениците се наблюдава от години.

2. Според международните изследвания в областта на математиката и природните науки нещата у нас вървят зле. От пето – шесто място преди време, днес сме паднали драстично надолу.

3. Ученици, които имат повече часове по математика, са се справили. Оттук първият и основен проблем – часовете по математика в училище са малко.
4. Трябва да се увеличат часовете по математика, които да са за упражнение.

5. Задачите на матурата по математика в 7 клас не са били по-трудни от предишните години.

 

„Напротив, всяка година първият модул става по-лек. Всеки, който се занимава с математика, може да го потвърди. Някои от моите ученици са го решили за 18 минути, а за него са предвидени 60. Отчитам факта, че учениците от СМГ са много добре подготвени. Същото потвърдиха колеги от Първа частна математическа гимназия и други градове“.

6. Друга причина за слабите резултати е лошото разпределение на материала до 7 клас.

7. До 4 клас материалът е много олекотен. Това се направи преди години, когато се въведе 6-годишното образование, което така и не се наложи, но структурирането на материала остана.

 

„В момента колегите от начален курс се чудят какви задачи да им измислят, защото децата смятат до 100 само със цели числа. Децата решават, че математиката е лесна и няма нищо сложно, което да се учи и в 5 клас връзката се къса“, обясни тя.

 

Затова резултатите от малките матури – при 4-класниците, са неадекватни, смята Илиана Цветкова.

 

„Не може цял клас от произволно училище да има оценки от 5 и 6 по математика. Учебната програма би трябвало така да е структурирана, че болшинството деца в 4 клас на външното оценяване да изкарват 4 и 5. Тези високи оценки означават, че нещо не е наред“, обясни Цветкова.

 

Доц. Ивайло Кортезов:

 

„Идеята да се смъкне материал в 4 клас никак не е лоша. За логаритми може би е малко рано, но така или иначе материалът в 3-4 клас е твърде малко, а способностите на децата позволяват да научат повече с лекота и удоволствие. В повечето държави на тази възраст са запознати с дробите. Това би облекчило 5-я клас. А ТВ и сега е в 10 клас, макар че в източна Азия е в 5 клас. За щастие децата схващат идеята с лекота и на азиатските състезания 6-класниците ни нямат проблем с вероятностите.“

 

Вчера публикувах и рейтинг скалата на училищата в България според матурите в 4 клас. Вижда се, че разликата в първите 100 училища е само 1,5 точка. Както написа един читател на „Данибон“ – спокойно можем да ги броим всички като заели първото място. Това са изключително лесни матури.

8. Ако погледнем какво се учи в другите държави, ние не сме свалили материал от по-горните класове – още в 6 клас там се изучават Питагоровата теорема и еднаквите триъгълници.

9. Мит е, че нашите деца са претоварени.

10. Ако се направи реорганизация, може да се намери място за повече часове, както е в частните училища.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.