Рубрики
Начало » Образование » Университети » Университети » TУ Делфт » Около 1300 души кандидатстват за компютърната специалност в ТУ Делфт (2019)

Около 1300 души кандидатстват за компютърната специалност в ТУ Делфт (2019)

обн. 15.4.2019

TU Delft 61

 

1055 (по официална информация от писмата на ТУ Делфт – до изпита са допуснати около 1300 кандидати – обн. 15/4/2019) са кандидатите за компютърната специалност в Техническия университет в Делфт, информира „Делта“, журналистическа платформа на висшето училище. От две години специалността се предлага на английски и се превърна в една от най-интересните възможности за обучение по тази дисциплина в Европа.

 

За първа година специалността „Компютърни науки“ в ТУ Делфт е с по-специален статут – numerus fixus, т.е. ограничава се броят на приетите. По принцип в Холандия повечето специалности в повечето университети приемат всички кандидатстващи, а реалният „тест“ е представянето на студентите през първата година – голям процент от тях отпадат. При специалностите „numerus fixus“ броят на приетите е ограничен и се минава през сериозна селекция. Кандидатства се до 15 януари.

 

Големият брой на кандидатите тази година за „Компютърни науки“ в ТУ Делфт беше очакван. През миналата година, когато за първи път специалността стана официално на английски, бройката рязко скочи. Увеличили са се кандидатите не само от Европейския съюз, но въобще международните. Холандските университети стават все по-привлекателни. Причините се дължат на Брекзит и американската външна политика.

 

„Компютърни науки“ в ТУ Делфт се преподават на английски още от 2017 г., но тогава е имало изискване за холандски език. През 2018 г. това изискване отпада и рязко се повиша броят на международните кандидати. Тогава все още обаче специалността не спада към numerus fixus. Инженерният факултет успява да се справи с кризисната ситуация с приема на много студенти като взема спешни мерки. Ръководството признава, че миналата година е имало паника от големия брой желаещи да учат при тях. Решават да затворят платформата на 1 февруари 2018 г. за кандидатстващи извън Европейския съюз. До този момент вече 45% са били кандидати извън Европа. Ако не са затворили платформата, се очаквало да има поне още 300 международни студенти (т.е. извън ЕС). Близо 1100 души са кандидатствали миналата година за тази специалност.

 

Обмисляло се връщане на холандския език като изискване, но от инженерния факултет преценили, че това няма да затрудни желаещите да учат при тях от Азия.

 

Така се стига до въвеждане на ограничен брой кандидати, които да бъдат приети след преминаване на сериозна процедура по прием. Тя включва първо одобрение по документи – CV, успех, сертификат за владеене на английски. Подробности има в тази брошура. След това допуснатите кандидати са поканени да се включат в онлайн некогнитивен тест в началото на февруари, който е от няколко части и е доста продължителен. Само преминалите успешно през него и най-мотивираните се допускат до когнитивния тест през март, който е също доста дълъг и е върху математика, логика и алгоритми. Информация за подготовката има тук. Следва и последна част – Self-Reflection Assessment, където се преценевя дали кандидатът е подходящ за компютърната наука в ТУ Делфт. Резултатите се обявяват на 15 април.  Приети са само първите 500 души, определени въз основа на когнитивния тест. Следващите също имат шанс, ако някой от приетите се откаже.

 

ТУ Делфт използва опита си от популярната авиационна специалност („Aerospace Engineering“) за определяне на процедурата по прием в „Компютърни науки“. Тя от години е на английски, „numerus fixus“ и с приемен изпит. Смята се за изключително престижна и добре позната.

 

От ТУ Делфт са решили да дадат равен шанс на всички кандидати за „Компютърни науки“ тази година, независимо от произхода им, т.е. без квоти за различните държави. Миналата година това беше предмет на много дискусии. Настояваше се поне половината студенти в тази толкова желана специалност в елитния ТУ Делфт да са холандци. До това решение за тази година не се стига. Всички са поставени при равни условия и единствено ще се приемат по изпитни резултати. Едва в края ще стане ясно колко са приетите холандци, европейци и международни студенти.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Колко са кандидатите за най-желаните специалности в ТУ Делфт?

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".