Рубрики
Начало » Образование » 11 януари 2017 г. ще бъде неучебен в София

11 януари 2017 г. ще бъде неучебен в София

обн. 10.1.2017 г.

 

11-jan

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи във Фейсбук:

 

В над 70% от училищата на територията на Столична община все още цялостно или частично не е постигната необходимата температура за провеждане на учебни занятия. Ето защо 11 януари (сряда) ще бъде неучебен ден. В голяма част от училищата на по-високите етажи и в северните или северозападните крила от сградите температурите са под нормите. Според изискванията на Столичната здравна инспекция за провеждане на учебен процес в училищата е нужно температурата в стаите да бъде над 18 градуса.
Замерванията продължават и очакванията са до четвъртък нужните температури да бъдат постигнати.
12 януари (четвъртък) ще е учебен ден, като в правомощията на директорите е да вземат решения за режима на работа в конкретното училище.
Проблемът със затоплянето на стаите идва от това, че по време на ваканцията отоплението е било намалено до минимум и отнема повече време температурата да бъде възстановена.
Съжалявам за неудобството за родителите, но здравето на децата е на първо място. При тази ситуация, при липсата на цялостно решение, рискуваме в утрешния ден след като децата отидат на училище, малко след това да бъдат освободени от занятия, което би създало допълнителни затруднения.
Към учениците – класните и контролните са неизбежни, затова използвайте свободните дни да се подготвите добре за тях.

РУО София също помести информация за неучебния ден.
Във връзка продължаващата влошена метеорологична обстановка Столична община обяви 11 януари 2017 година за неучебен ден.
И писмо от началника на РУО – София с призив към директорите да почват по-късно учебните часове и да свършват по-рано:
ДОДИРЕКТОРИТЕ
НА СТОЛИЧНИТЕ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с ниските температури на територията на град София в РУО – София-град се получи писмо с вх. №0200-20/09.01.2017 г. на министерство на образованието и науката, в което се препоръчва в училищата, в които в следващите дни ще се провежда образователен процес, учебните занятия сутрин да започват в 8:30 часа и да приключват до 17:30 часа, с намалени учебни часове.

Целта на промяната е придвижването на учениците, педагогическите специалисти и непедагогическия персонал до училище и обратно вкъщи да се извършва в светлата част на деня.

ВАНЯ КАСТРЕВА,
НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД

Благодаря на Мария Рашева за информацията!

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".