Рубрики
Начало » Интересно » 11 университета произвеждат елита на света

11 университета произвеждат елита на света

vliatelni lichnosti universiteti

Ако се чудите дали има значение в кой университет сте завършили, доказателство за положителния отговор е последният списък на Форбс на най-влиятелните хора в света. Оказва се, че повече от половината са възпитаници на 11 престижни университета.

Преди дни „Форбс“ публикува имената на най-влиятелните хора на планетата за 2012. Те са 71 души. В списъка има държавни ръководители, Интернет предприемачи, а дори и папата. Тези различни личности, които оказват влияние върху съдбите на милиони, имат нещо общо: повече от половината са възпитаници на 11 университета в четири страни.

От тези единадесет университета осем са американски.

Не е изненада за никого, че Харвард е лидер номер едно. Там са учили американският президент Барак Обама, чилийският президент Себастиан Пинера, Бен Бернанке, ръководител на Федералния резерв на САЩ, Бан Ки-мун, генерален секретар на ООН. Там са учили Бил Гейтс и Марк Зукърбърг.

На второ място са Станфорд и MIT.

Следват три университета в три различни страни: Великобритания, Русия и Китай.

Оксфордският университет е на трето място в класацията. Там са учили бившият американски президент Бил Клинтън, британският премиер Дейвид Камерън, медийният магнат Рупърт Мърдок и Рейд Хофман, основател на LinkedIn.

Санкт-Петербургският държавен университет в Русия стои стабилно сред западните висши училища. Там са учили двамата руски лидери Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

В Университета Цинхуа са учили новият лидер на Китай Си Дзинпин и Джоу Сяочуан, управител на Централната банка на Китай.

Другите университети, които имат възпитаници сред елита на света, са Йейл, UCLA, Duke, Колумбийският университет и Пенсилванският университет.

източник: Форбс, etudiant.lefigaro.fr/

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.