Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » 125 СОУ с 6 бронзови медала от състезание по математика в Пекин

125 СОУ с 6 бронзови медала от състезание по математика в Пекин

125 medali1

Отборът на 125-то училище в София спечели шест бронзови медала от индивидуалното състезание и награда за отборно представяне на международно математическо състезание в Пекин.

За вълненията и за успеха на малките математици споделя Светла Великова, майка на Васил Великов – състезател в отбора на 125-то СОУ.

Ето нейния разказ в Danybon:

Понеделник, 26.11.2012 година, 09:30 часа, летище София.

Група развълнувани родители тръпнем в очакваме на нашите момчета – отбора по математика на 6 „е” клас от 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“.

С какво ни зарадваха?

Шест участника – шест бронзови медала от индивидуалното състезание и награда за отборно представяне Merit Team Award – Junior Level от World Mathematics Team Championship, което се проведе в Пекин.

А ето и имената на отбора на 125 СОУ:

Ивайло Иванов – капитан на отбора

Камен Димитров

Димитър Попов

Александър Панчев

Васил Великов

Никола Стефанов

125 medali2

Но да се върнем назад…

Подготовката за състезанието продължи два месеца, през които учениците от отбора по математика на 125 СОУ имаха интензивни извънредни занимания и бяха подготвяни от преподавателя им по математика Димитър Димитров и доц. Лазаров от БАН.

125 СОУ „Проф. Боян Пенев“ е общообразователно училище и му прави чест, че подготви отбор за участие в световно състезание по математика. Училището има традиции в това отношение и през годините е печелило редица международни награди.

Благодарим на преподавателя по математика Димитър Димитров, който не само обучава и подготвя децата ни, но им дава широк кръгозор и самочувствие да мерят сили с най-добрите в света.

125 medali3

Благодарим и на всички, които подкрепиха отбора финансово и така участието на нашите момчета стана възможно. Бяха нужни 6000 евро, за да могат да отидат до Пекин и да се състезават.

Благодарим и на медиите, които ни подкрепиха – вестник „Дневник“, БНР, Danybon и на сайта Namaleno.bg.

Изпратихме момчетата на 20.11 – вечерта, с полет за Пекин, през Истанбул, след двумесечна кампания за събиране на средства.

Състезанието се проведе на 23.11.2012.г. за трета поредна година. За първи път бяха поканени отбори от България. Участниците са се състезавали в три възрастови групи – Junior Level ,Intermediate Level и Advanced Level. Над 90 отбора са се включили тази година, като групата на най-малките е била най-голяма – над 50 отбора. Състезанието се е провело на три етапа – индивидуално, щафета и отборно, на английски и китайски език. В оспорваната битка освен трудните задачи и чуждия език, децата са имали и непривична за тях обстановка – работили са седнали на столове с поставки за листа върху коленете.

Благодарим ви, момчета за достойното представяне на това трудно състезание!

Благодарим ви че, прославихте училището си и България!

Желаем ви все повече успехи!

 

Светла Великова,

майка на Васил Великов, състезател в отбора на 125 СОУ

Другият български отбор е бил този на СМГ. Прочетете подробности тук.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.