Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » 3 книги, които препоръчвам при писане на есета от кандидатите за Американския колеж

3 книги, които препоръчвам при писане на есета от кандидатите за Американския колеж

 

20210517_112828

 

Есето за прием в Американския колеж е изключително интересна част от изпита. Всяка година темата, която се пада, предизвиква огромни вълнения. При кандидатстването на големия ми син поместих в рубриката „Есе“ темите, които съм му давала за писане на есета. Вече е приет и малкият ми син.

 

Имах запитване какво ще препоръчам и обещах да поместя това, което ми се стори подходящо, а и допадна на сина ми.

 

Ще препоръчам три книги, които ми се струват много предразполагащи за писане на есета. Всички са от журналисти. Примерите в тях са впечатляващи, вдъхновяващи и мотивиращи. Отделно стилът на писане също е добър модел за млади есеисти.

1. „Пътешествия за мечтатели“ – Биляна Бонева и Милен Атанасов

puteshestvia za mechtateli korica biliana i milen

 

В книгата са включени 19 вдъхновяващи истории за хора със свободен дух. Синът ми има любими герои сред тях. Най-много му харесаха столетникът Робер Маршан, състезател по колоездене. А също и гмуркачът Хук – един от племето мокени, известните „хора-делфини“, които нямат дума за „тревога“. Третият му любимец е възпитаник на ТУ Делфт – Тео Янсен, създателят на плажни зверове.

 

В „Пътешествия за мечтатели“ има и много мъдри мисли, интересни съдби, модели за вдъхновение. По всяка история може да се напише чудесно есе.

 

Биляна Бонева и Милен Атанасов са журналисти от новините на БНТ. Освен международни редактори, те са познати с рубриките си „Зелена светлина“, „Улови момента“ и „Презареждане“. Самите телевизионни истории също са много вдъхновяващи. Имат и филми. Харесваме тези за Китай (на Биляна Бонева) и за Южна Корея (на Милен Атанасов). В книгата има продължение на историите от филмите им. Биляна е моя сестра, а Милен – зет.  Това ни даде възможност да научим и допълнителни моменти от съдбите на техните герои в първата им книга.

 

Биляна и Милен са родители на ученичка от Американския колеж. Писаха книгата, когато дъщеря им Ирина кандидатства в колежа.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Теми за есе по цитати от книгата „Пътешествия за мечтатели“

 

2. „Кривата на щастието“ на Иво Иванов

187270275_1951435825024279_1046809608061934780_n

 

Тази книга ми я подари моята приятелка Радост – автор в рубриката „Споделено от Радост“. Радост също е родител на възпитаничка на Американския колеж.

 

Не знам дали си имате семеен приятел – ангел хранител, но Радост е точно такава за нашето семейство. Винаги е в най-точния момент до нас. Така се получи и сега. Отложиха изпита в Американския колеж, а Радост, на която бях подарила „Пътешествия за мечтатели“, изненадващо ми се обади и ми каза, че също иска да ми направи подарък и ми изпрати „Кривата на щастието“ на Иво Иванов. Не бях я чела. Веднага я прелистих и осъзнах, че това е четиво, което синът ми ще оцени.

 

Иво Иванов е журналист, живеещ в САЩ. Личностите, за които пише, са свързани със спорта. Изключителни хора с изключителни съдби. И много вдъхновяващи, обогатяващи общата култура на всеки човек.

 

„Кривата на щастието“ грабна сина ми. Очаквано. Особено за момчета книга с всички тези спортни постижения е много подходяща. Фаворит му е Кайл Мейнард – той се е родил без крайници, но става един от най-известните спортисти и мотиватори. На второ място хареса свръххората от индианското племе тараумара – най-добрите бегачи в света. А на трето – лекоатлета Лопес Ломонг, момчето от Судан, което благодарение на бягането успява да се спаси след като е отвлечен като дете от свирепи наемници и отведен в лагер.

 

Другата книга на Иво Иванов „Отвъд играта“ също е увлекателна.

 

3. „Давид и Голиат“ на Малкълм Гладуел

 

186558675_1190346861397110_3234935542203151673_n

 

Препоръчвам всичко на Малкълм Гладуел. Той е журналист от „The New Yorker“. Книгите му са преведени на български и са част от нашата семейна библиотека.

 

В „Давид и Голиат“ има много хубави примери и казуси, по които може да разсъждава хлапе на 13-14 години и да ги използва при писане на есе.

 

Също много подходяща е и книгата „Изключителните“. И там има прекрасни истории, които предизвикват размишления и съответно желание да ги изкажеш или да напишеш в есе.

 

Приятно четене и много вдъхновение при писането на есета!

 

Отзиви

 

Биляна Бонева

 

Изключителна чест е да сме в списък с Иво Иванов! Вероятно има значение, но с Милен Атанасов писахме „Пътешествия за мечтатели“, когато дъщеря ни кандидатства в Американския колеж. Родители ми писаха, че децата им са чели книгата за вдъхновение, което много ме радва. Героите на „Пътешествия за мечтатели“ са невероятни, за това искахме да споделим историите им с повече хора. ❤️

Радост

 

Прекрасна Дани, благодаря за милите думи!

Кои книги бяха най-полезни при писането на есета на Вашите кандидат-колежани?

Можете да ми споделите на [email protected] или тук.

 

Родител:

 

„Бих споделила част от книгите, които синът ни, приет миналата година, изчете за вдъхновение за есето:

1. Книга за мечтатели (Тънка червена нишка)- И.Учкунова; 2. Пъзелът на живота (Книга за мечтатели 2) – И.Учкунова; 3. Скритият дар (101 притчи за истински ценното от живота) – Д.Авад; 4. Приказки за живота – Х. Букай; 5. Нека ти разкажа – Х.Букай; 6. Всякакви книги, обогатяващи общата култура; 7. Мнооого биографични филми; Книгите е хубаво да започне да чете още в шести клас, като си отбелязва „моменти“, които са я впечатлили, и които да препрочита във времето. Идеята на тази подготовка е ученикът да съумее, освен с пример от собствения си опит, да аргументира тезата си и с пример – чут, прочетен или видян (чужд опит). Надявам се да съм Ви била полезна. Успех!“

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".