Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Ивайло Кортезов » Математическо състезание „30 задачи на 30 езика“ (2018)

Математическо състезание „30 задачи на 30 езика“ (2018)

ЗАДАЧИ, ОТГОВОРИ, ПОБЕДИТЕЛИ

обн. 6.9.2018 – 20 ч.

 

"30 задачи на 30 езика" 2014 източник: Академия 21 век

„30 задачи на 30 езика“ 2014
източник: Академия 21 век

Нова информация

6 септември 2018 – Днес в Созопол се проведе математическото състезание „30 задачи на 30 езика“. То е част от Фестивала на младите математици. Организатор е доц. д-р Ивайло Кортезов.

 

Кои са победителите?

 

Доц. Кортезов предостави на „Данибон“ за публикуване отборите на победителите от днешното състезание. Можете да ги видите ТУК.

 

Какви задачи се паднаха на състезанието „30 задачи на 30 езика“?

 

Вижте бланката ТУК.

 

Какви са отговорите и на какви езици бяха задачите?

 

Вижте ТУК.

 

Благодаря на доц. Кортезов за предоставената информация!

 

Oсновна информация

На 6 септември 2018 г., четвъртък, по време на Фестивала на младите математици в Созопол ще се проведе уникалното математическо състезание - „30 задачи на 30 езика“. Организатор на състезанието е известният български математик доц. д-р Ивайло Кортезов.

 

„30 задачи на 30 езика” е отборно състезание. Отборите са от 4 до 6 души. То датира от 2006 година. През първите години се провежда в София, а от 2011 г. е част от Фестивала на младите математици в Созопол.

 

Състезанието съдържа 30 задачи. Всяка от тях е на различен език. Отборът трябва да се ориентира в условието на всяка задача и да избере един от петте дадени отговора. От тези отговори точно един е верен. Отговорите сами по себе си също могат да носят информация за смисъла на задачата. За верен отговор се печелят по 5 точки; за непопълнен по 1 точка.

 

Отборът разполага и с таблица на участващите езици, написани всеки на собствения му език. Трябва да се определи кой номер задача на какъв език е. В тази част от бланката се печели по 1 точка за всеки верен отговор.

 

Състезанието е ориентирано към ученици от 9 клас нагоре, но поради голямото желание и интерес сред малките ученици в последните години състезанието се провежда в три възрастови категории:

 

6-7 клас

8-9 клас

10-12 клас.

 

А в последните издания беше добавена и категорията «13-99 клас» по молба на порасналите «ученици», които не искаха да пропуснат забавлението, допълни доц. Ивайло Кортезов.

 

По тази причина са включени и задачи, подходящи и за по-малките.

 

Кой е автор на задачите?

 

Автор на задачите е доц. Ивайло Кортезов. Обикновено винаги включва и език, който досега не е участвал.

 

Опитайте и вие:

 

Задачи, решения и отговори от „30 задачи на 30 езика (2016)

Задачи, решения и отговори от „30 задачи на 30 езика“ (2017)

 

На 6 септември, по време на Фестивала на младите математици в Созопол, ще се проведе и Иранската олимпиада по геометрия.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

„30 задачи на 30 езика“ – математически сборник от доц. Ивайло Кортезов

 

източник на снимката: Академия 21 век

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".